MIHAI I, ULTIMUL REGE AL ROMANIEI

Dupa 96 de ani de viata, dupa o lupta indelungata cu o boala nemiloasa, la un an dupa ce Regina Ana a trecut in nefiinta, Regele Mihai I al Romaniei, ultimul nostru Rege, s-a ridicat la ceruri.

Mare a fost influenta acestui Rege in viata noastra, a romanilor, de multa iubire s-a bucurat din partea romanilor, a oamenilor simpli, poate nu la fel de consideratia si respectul conducatorilor vremelnici. Dar acest Rege nu a incetat sa-si iubeasca poporul, nu a incetat sa lupte in felul sau si nu a incetat sa spere pentru noi toti la o viata mai buna. Ne-a adus aminte mereu de valorile frumoase ale vietii, si nu doar frumoase, cui esentiale, vitale. Ne-a vorbit despre respect, demnitate, iubirea de tara, integritate, adevar, intelepciune, curaj, si nu in ultimul rand, modestie. Majestatea Sa, Regele Mihai Intaiul, va ramane pentru totdeauna in inima noastra, ca o amintire istoriei traite de acest popor, a unei vieti traite frumos alaturi de Regina Ana, dar si a unei ferestre deschise pe care nu am stiut sa privim!

Mai jos, un fragment din Discursul Regelui sustinut in 2011 in Parlamentul Romaniei

Nu m-aș putea adresa națiunii fără a vorbi despre Familia Regală și despre importanța ei în viața țării. Coroana regală nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unică a independenței, suveranității și unității noastre. Coroana este o reflectare a Statului, în continuitatea lui istorică, și a Națiunii, în devenirea ei. Coroana a consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate și modestie… Iubirea de țară și competența sunt criteriile principale ale vieții publice. Aveți încredere în democrație, în rostul instituțiilor și în regulile lor!

Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie. Cinismul, interesul îngust și lașitatea nu trebuie să ne ocupe viața. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil și generos. În anul 1989, în ajutorul României s-au ridicat voci cu autoritate, venind de pe toate meridianele globului. Ele s-au adăugat sacrificiului tinerilor de a înlătura o tiranie cu efect distrugător asupra ființei națiunii. ..Am servit națiunea română de-a lungul unei vieți lungi și pline de evenimente, unele fericite și multe nefericite. După 84 de ani de când am devenit Rege, pot spune fără ezitare națiunii române: Cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate și democrație, sunt identitatea și demnitatea. Elita românească are aici o mare răspundere. Democrația trebuie să îmbogățească arta cârmuirii, nu să o sărăcească. România, ca și toate țările din Europa, are nevoie de cârmuitori respectați și pricepuți. Nu trebuie niciodată uitați românii și pământurile românești care ne-au fost luate, ca urmare a împărțirilor Europei în sfere de influență. Este dreptul lor să decidă dacă vor să trăiască în țara noastră sau dacă vor să rămână separați. Europa de astăzi este un continent în care popoarele și pământurile nu se schimbă ca rezultat al deciziilor politicienilor. Jurământul meu a fost făcut și continuă să fie valabil pentru toți românii. Ei sunt toți parte a națiunii noastre și așa vor rămâne totdeauna. Stă doar în puterea noastră să facem țara statornică, prosperă și admirată în lume. Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri.

Așa să ne ajute Dumnezeu!