Laureatii Festivalului International de Film Studentesc CineMAiubit

Cea de-a 21-a editie a Festivalului International de Film Studentesc ”CineMAiubit” si-a desemnat castigatorii, intr-o atmosfera emotionanta si plina de exuberanta. Festivalul este organizat de Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica I.L.Caragiale Bucuresti (UNATC), Teatrul Metropolis si Fundatia Cinemaiubit, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineastilor din Romania (UCIN) si DACIN SARA.

Considerat a fi cel mai important festival international de film studentesc din Romania, ”CineMAiubit” este locul unde, de-a lungul timpului, si-au facut lansarea oficiala majoritatea cineastilor romani, azi unanim recunoscuti si mai ales premiati.

Juriul international al festivalului a reunit personalitati din lumea cinematografica, atat din Romania, cat si din strainatate.

Componenta Juriului sectiunii ”Fictiune” a fost: Anca Puiu – presedintele juriului, producator de film, Diana Cavallioti – actrita, binecunoscuta publicului romanesc pentru rolul din ”Ana, mon amour”, Boris Karadzhev – regizor si profesor la VGIK (Rusia), Ellis Feeman – producator, scenarist si profesor la DFFB (Germania), Bülent Kucukerdogan – profesor (Turcia), Ioakim Mylonas – director artistic al ISFFC (Cipru), Vivi Dragan Vasile – director de fotografie, producator, Vali Hotea – regizor, Eugen Keleman – monteur de film.

Juriul sectiunii ”Documentar” i-a reunit pe: Rebekah Jorgensen – regizor si profesor din SUA, Isabela Tent – dubla laureata a competitiei de documentar a festivalului nostru si castigatoare a Premiului Gopo si pe Ioana Grigore – regizor de film documentar si masterand UNATC la proaspatul infiintat program de studii de film documentar.

Juriul sectiunii animatie-experimental a fost compus din regizorii de animatie Constantina Mihaila si Octavian Frecea si criticul de cinema Laurentiu Bratan.

In plus, sub umbrela festivalului a avut loc a sasea editie a workshopului de scenaristica de scurmetraj ”Midpoint Intensive”, unde echipe de studenti cineasti au lucrat sub indrumarea regizorului si profesorului maghiar Csaba Bollok.

Pe 7 si pe 8 decembrie, la UNATC – Sala Berlogea, a avut loc un workshop de actorie de film sustinut de profesorul Dragan Milinkovic, din Serbia.

De asemenea, in cadrul CINETic (centrul de cercetare al UNATC) s-a desfasurat un workshop dedicat filmului de animatie, sustinut de profesorii Valeriu Caliman si Cristian Radu. Pe langa sectiunile competitive, Festivalul CineMAiubit prezentat doua programe speciale, sambata 9 decembrie la Sala Atelier a UNATC. La ora 13:00 au fost proiectate filme realizate de catre adolescenti, castigatoare ale Festivalului SUPER, iar de la ora 15:00 a fost proiectata o retrospectiva de filme realizate in ultimii 10 ani de studentii de la VGIK, Moscova.

In cadrul festivalului ”CineMAiubit” au avut loc trei lansari de carte, toate la Sala Berlogea din UNATC: “Calatorie intr-o lume uitata” si “3 pazeste” de Ovidiu Georgescu, “Florin Mihailescu imaginea imaginii de film” de Titus Vijeu si “MasterPlot 2017”, volum de scenarii scrise de studentii UNATC.

Iata palmaresul editiei 21 a Festivalului International de Film Studentesc CineMAiubit:

MARELE PREMIU: “Dreaming of Warsaw” (PWSFTviT, Polonia), regia: Mateusz Czuchnowski

PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI : “Little Manifesto Against Solemn Cinema” (UCINE, Argentina), regia: Roberto Porta

PREMIUL pentru REGIE “CRISTIAN NEMESCU”: “Broken” (UNATC, Romania), regia: Alexandru Mironescu

PREMIUL pentru SCENARIU “CATALIN COCRIS” ex-aequo:

“Aterizare de urgenta” (UNATC, Romania), scenariu: Lorand Gabor

“Three Men” (IFS, Islanda), scenariu: Emil Alfred Emilsson

PREMIUL RECTORULUI UNATC: “Babuka in the Grass” (Sapientia, Romania), regia: Buzasi Gyopar Orsolya

PREMIUL PRESEDINTELUI UCIN – UNIUNEA CINEASTILOR DIN ROMANIA

Theodor Soptelea pentru rolul din filmul “16 Lovituri” (UNATC, Romania)

Eugen Dediu pentru filmul “A Short Film About Voyeurism” (UNATC, Romania)

PREMIUL SEECS (SOUTH-EASTERN EUROPEAN CINEMA SCHOOLS): NATFA – National Academy of Theatre and Film Arts (Bulgaria), pentru selectia de filme de animatie

PREMIUL CRITICII: Lorand Gabor, pentru filmul “Aterizare de urgenta” (UNATC, Romania)

PREMIUL pentru IMAGINE “CINELAB ROMANIA” PENTRU FILM ROMANESC

“Aterizare de urgenta” (UNATC, Romania), imagine: Lorand Lörincz

PREMIUL “ROMANIAN SOCIETY OF CINEMATOGRAPHERS” (RSC): “Lilith” (LFS – UNATC, Anglia-Romania), imagine: Matei Sopterean

PREMIUL pentru INTERPRETARE FEMININA: Marta Kosinska & Hanna Kowalkowska pentru rolurile din filmul “Pola” (GFS, Polonia)

PREMIUL pentru INTERPRETARE MASCULINA: Vladislav Zaicev pentru rolul din filmul “Dumb” (VGIK, Rusia)

PREMIUL pentru MONTAJ PENTRU FILM ROMANESC: “Narcis si Fifi” (UNATC, Romania), montaj: Cosmin Stanga

PREMIUL pentru SUNET “ANDREI (OTTO) TONCU” PENTRU FILM ROMANESC: “Aprilie, vis” (UNATC, Romania), sunet: Ciprian Visan

PREMIUL pentru PRODUCTIE DE FILM ROMANESC: Alexandru Badea, Ana Voicu, Theodora Petrescu, pentru filmul “16 lovituri” (UNATC, Romania)

MENTIUNE pentru FILM DE FICTIUNE: “Paparuda” (AMTAP, Rep. Moldova), regie: Lucia Lupu

PREMIUL pentru FILM DOCUMENTAR “PAUL CALINESCU”: “Parched” (Dodge College, SUA), regie: Christy Westad

PREMIUL pentru REGIE DE FILM DOCUMENTAR “ION BOSTAN”: “Esmeralda” (UNATC, Romania), regie: Andrei Tache Codreanu

MENTIUNI pentru FILM DOCUMENTAR:“Obie” (UNATC, Romania), regie: Reka Barabas si “La saison du silence” (IAD, Belgia), regie: Tizian Büchi

PREMIUL “VICTOR ILIU” PENTRU FILM DOCUMENTAR: “School 202” (TFGSU, Georgia), regie: Irakli Beria

PREMIUL pentru FILM DE ANIMATIE: “Overrun” (Franta), regie: Pierre Ropars, Antonin Derory, Diane Thirault, Jeremie Cottard, Matthieu Druaud, Adrien Zumbihl

PREMIUL “ION TRUICA” PENTRU FILM ROMANESC DE ANIMATIE: “Nu mor caii cand vor cainii” (UNATC, Romania), regie: Cristian Radu

PREMIUL pentru FILM EXPERIMENTAL: “Apokalypsa” (PWSFTviT, Polonia), regie: Justyna Mytnik

PREMIUL “NINA BEHAR” : “Studio 02” (UNATC, Romania), regie: Mihai Pavel

PREMIUL FOTO: Iuliana Cobzaru (UNATC, Romania)

PREMIUL pentru AFIS “CINEMAIUBIT 22” : Dorel Gnatiuc (UNATC, Romania)