Insir’te margarite! In regia lui Dan Puric

Maria Dinulescu primul rol important in teatru. Actrita deschide Teatrul National Bucuresti cu rolul principal feminin din piesa lui Dan Puric, Insir’te margarite!

Insir’te margarite este spectacolul care redeschide Sala Mare si marcheaza finalizarea amplului proces de reconstructie, reabilitare si modernizare a Teatrului National “I.L.Caragiale” din Bucuresti.

Premiera oficiala (intrare pe baza de invitatii) va avea loc pe 18 aprilie 2015. Publicul larg va putea sa vada spectacolul pe 19, 21, 29 si 30 aprilie anul curent.
Spectacolul regizat de Dan Puric are o distributie impresionanta – 80 interpreti, nume consacrate si actori foarte tineri – si beneficiaza de 300 de costume, de o multime de palarii impresionante, dar si de muzica (originala) semnata de Gheorghe Zamfir.
La randul ei, coregrafia include elemente de pantomima, step, dans popular romanesc si contemporan, balet, tango, flamenco si miscari inspirate din artele martiale.
Feeria dramatica a lui Victor Eftimiu s-a jucat pentru prima data pe scena Teatrului National din Bucuresti in 1911. De atunci, textul a suferit modificari si a fost montat in numeroase versiuni pe scenele tarii. Noua viziune, cu care va veti intalni pe scena Teatrului National Bucuresti este o provocare si pentru actorul si regizorul Dan Puric.

Dan Puric realizeaza si de aceasta data o versiune noua si moderna a unui text foarte cunoscut, transfigurand feeria intr-un regal scenic inchinat iubirii, construit in repetitii sustinute in care creaza, impreuna cu echipa sa, de mai multe luni.

Intalnirea cu Increderea domnului Ion Caramitru si Deschiderea domnului Dan Puric a venit in momentul cand aveam cea mai mare nevoie de un astfel de rol. Le sunt recunoscatoare pentru sansa oferita si va pot spune ca m-am bucurat la maximum de libertatea artistica oferita. “Sorina”, personajul pe care il interpretez in aceasta noua productie a TNB, este partea mea de vulnerabilitate si de curatenie sufleteasca. Sunt fericita ca acest rol ma ajuta sa prezint cu credinta si curaj o parte importanta din mine, ne-a declarat actrita Maria Dinulescu.

Nu stiu cum, dar Eftimiu a facut un basm modern fara sa-l modernizeze. I-a pastrat sanatatea sufleteasca, inocenta si frumusetea. Intr-o societate confuza in care lipsesc reperele morale, iar axul valoric este perturbat, basmul clarifica, limpezeste. El nu poate sa minta pentru ca e facut pentru copii. Nevoia de basm o consider azi necesara pentru ca lumea se urateste, iar basmul e un reflex de igiena sufleteasca… Acest spectacol este profund romanesc si, de aceea, poate fi oricand international, a declarat actorul si regizorul Dan Puric.

Insir’te margarite ne conduce pe firul povestii, catre noi insine. Povestea lui Dan Puric copleseste prin monumentalitate tragica, dar si prin duiosie, atribut care o apropie de substanta basmului romanesc, de adevarul fundamental al vietii.

Scenografia si costumele sunt semnate de Doina Levinta al carei concept pune in valoare un univers impresionant de forme si culori.

Din distributie fac parte: Dan Puric, Maria Dinulescu / Beatrice Rubica, Lari Giorgescu / Stefan Ruxanda, Silviu Biris / Gavril Patru, Constantin Dinulescu, Amalia Ciolan, Irina Cojar, Carmen Ionescu, Ovidiu Cuncea, Alexandru Hasnas, Axel Moustache, Eduard Adam, Oana Vanatoru, Afrodita Androne, Iuliana Moise, Tatiana Constantin, Erika Baiesu, Violeta Huluba, Florin Rosu, Silviu Oltean.

Despre Maria Dinulescu

Maria Dinulescu a intrat in atentia publicului in anul 2003, cand “Trafic”, unul dintre primele scurt metraje in care a jucat a castigat Palme D’Or la Cannes. Peliculele care au adus-o inapoi la celebrul festival international au fost “California Dreamin’ (endless)” care a primit premiul Un Certain Regard in anul 2007, iar in 2014 “Stepping Out” pentru care a primit premiul pentru cea mai buna actrita la Hollywood , in cadrul LA Indie Film Festival.

Pana acum, Maria Dinulescu a jucat in peste zece scurt metraje, piese de teatru independent, reclame, videoclipuri si a prezentate diferite emisiuni de televiziune, De asemenea cunoscuta si respectata actrita a jucat in 12 lung metraje, si in cateva seriale de televiziune – precum serialul “In Deriva” , difuzat de HBO.

Cu personajul din filmul “Pescuit Sportiv” a castigat Premiul pentru cea mai buna actrita la festivaluri internationale, ca BAFICI Argentina, sau Festivalul de Film de la Salonic si cu personajul “Monica” din “California Dreamin’ (endless)” la festivalurile BAFICI din Georgia si Arte Mare din Franta. In Romania a fost aleasa Cea mai buna actrita a anului 2009 intr-un fim romanesc, in cadrul Best Film Fest.

Pentru performanta sa, Maria Dinulescu a primit aprecieri si din partea publicatiilor Hollywood Reporter si Variety. Astfel, rolul Anei din “Pescuit Sportiv” a fost categorisit ca fiind unul foarte dificil, iar jocul actritei a fost apreciat ca fiind unul “fascinant si efervescent”.

Maria s-a mutat in Los Angeles unde a luat clase de actorie la UCLA si Gorundlings Theater & School si a participat la nenumarate workshop-uri cu profesionisti recunoscuti. A jucat in cateva scurtmetraje pentru studentii facultatilor USC si New York Film Academy, unul dintre ele “Stepping Out” audicandu-i Premiul pentru cea mai buna actrita la Los Angeles Indie Film Festival 2014. Este membru al Academiei Europene de Film si a jurizat nenumarate festivaluri de film in America si Europa.

Colaborarea cu Teatrul National Bucuresti si regizorul Dan Puric este prima experienta semnificativa in teatru a Mariei. Ea a mai jucat in piese regizate de Gianina Carbunariu, Marcel Top, Cornel Todea si Thomas Otto Zinzi. A terminat actoria la clasa profesorior Sanda Manu si Ion Cojar, are un master UNESCO in teatru si cultura japoneza, vorbeste fluent engleza si italiana, a facut workshop-uri de teatru-dans cu Ivo Dimicev si Cosmin Manolescu, a participat la workshop-uri de teatru ale regizorilor Silviu Purcarete, Andrei Serban si a dezvoltat proiectul “The Human Voice” cu profesorul David Chambers la Yale University.