Galeria SENSO organizeaza vernisajul expozitiei „PICTOGRAME II” a artistului DAN CONSTANTINESCU

Galeria de Arta SENSO Bucuresti organizeaza marti, 27 martie 2018, orele 18.00 vernisajul expozitiei personale „PICTOGRAME II” a artistului DAN CONSTANTINESCU

Motto: „Pictand 40 de ani pe aceasta paleta am impietrit timpul in misterul creatiei…. Pictez timpul care curge peste memoria imaginilor din mine. Arta este o stare de spirit, iar noi care privim, suntem oglinda” – Dan Constantinescu, artist plastic

Luna MARTIE continua sa fie celebrata la Galeria de Arta Senso (Bd. Unirii nr. 15, sector 5, Bucuresti) odata cu gazduirea unui alt eveniment de referinta in peisajul cultural de gen, dupa succesul expozitiei „BIJUTERIE CONTEMPORANA” unde isi expun creatiile cativa foarte talentati designeri de bijuterie contemporana de autor.

VA INVITAM marti, 27 martie 2018, orele 18.00 la VERNISAJUL expozitiei personale „PICTOGRAME II” a artistului plastic DAN CONSTANTINESCU, expozitie ce reuneste lucrari realizate de artist in anii 2017 – 2018. “O perioada in care gandurile sale despre marile civilizatii ale lumii antice si iubirea pentru miracolul egiptean, vadesc o continuitate nu numai asumata, ci si onoranta” – nota Dr.Doina Pauleanu, “iar exercitiul sau de admiratie se indreapta cu precadere catre sistemul de scriere practicat pe valea Nilului, unul dintre cele mai vechi din lume, opera de arta in sine sau parte a unor obiecte de cultura, monumente si ansambluri nepereche”.

Evenimentul sustinut de FILDAS Art si Catena prin Programul CATENA pentru ARTA va fi prezentat de Dr. Doina Pauleanu, istoric si critic de arta, director al Muzeului de Arta Constanta.

DAN CONSTANTINESCU („Cocoru” este numele de alint dat de colegii sai de breasla) revine la Galeria de Arta SENSO, dupa exact doi ani, cand, in martie – aprilie 2016 a prezentat expozitia „PICTOGRAME”. Membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, DAN CONSTANTINESCU este absolvent al Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” si al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, promotia 1973, clasa profesor Corneliu Baba. In 1975 a primit Bursa de creatie „Theodor Aman”. Din 1976 a participat la numeroase expozitii personale si de grup, in tara si strainatate (Germania, Franta, Italia, Elvetia, Grecia, Ungaria, Belgia, Olanda, Turcia, Rusia, China, Japonia). Are lucrari in colectii particulare din intreaga lume: SUA, Canada, Venezuela, Brazilia, Rusia, Marea Britanie, Franta, Italia, Germania, Olvetia, Olanda, Grecia, Romania s.a.

In anul 2006, Fundatia Fildas Art a sponsorizat realizarea albumului retrospectiv al pictorului Dan Constantinescu, intitulat “Zidurile memoriei”. “Pictez de 30 de ani, iar la ciclul <> de 16 ani” – declara atunci pictorul. „Ciclul acesta s-a nascut din Venetii. In 1990 am avut un vis, cand o voce mi-a poruncit: <>. M-a tulburat un pic acea porunca extrem de interesanta prin complexitatea ei, si desi sunt un om extrem de orgolios, mi-am spus ca trebuie sa fiu smerit si sa o respect. Am inceput o cercetare extrem de profunda, o calatorie in lumea semnelor din spatiul nostru pana in Orientul Indepartat. Cu sprijinul doamnei Anca Vlad am reusit sa imi realizez acest vis si am lansat albumul – o expozitie retrospectiva, care are o anumita coerenta si cursivitate: din zidurile Venetiei s-au nascut palimseste, s-au nascut icoane, pseudoicoane… A fost ca un test al rabdarii si al timpului”.

„Am dorit intotdeauna sa pictez timpul, care ne face sa intelegem altfel operele create cu mii de ani in urma” – marturisea Dan Constantinescu. „Am trecut prin filtrul sensibilitatii mele imaginile frescelor de la Vladimir sau Suzdal, unde am putut atinge picturi realizate de Rubliov. Apartin cu trup si suflet momentului pe care il traversez pe acest pamant, dar in acelasi timp nu pot sa fac abstractie de ceea ce ma leaga de arta veche. (…) Pictez idei, stari de griuri colorate, in care striga rosuri stinse sau aprinse in taina luminii din biserici.”
Expozitia poate fi vizitata in perioada 27 martie – 30 aprilie 2018, de luni pana vineri intre orele 11.00 – 18.00 si sambata intre orele 11.00 -16.00.

”Ca si scrierea hieroglifica, ce putea fi parcursa in toate cele patru directii (de sus in jos si invers, pe orizontala sau pe coloana, dupa voia scribului sau locul harazit in imagine) si apreciata nu numai ca text, ci si ca parte a unei imagini sau chiar ca o imagine in sine, lucrarile lui Dan Constantinescu pot fi abordate, cu reale beneficii estetice, din orice unghi – al celor care contempla pictura in sine, al celor care iubesc doar arta muzeelor, al celor care se declara fatis fie de partea artei naturaliste, fie a celei nonfigurative (…) al scepticilor, (…), al celor care sunt convinsi ca mai sunt directii de inventat si explorat” – Dr. Doina Pauleanu, istoric si critic de arta

„Aducem arta mai aproape de tine – iata deviza galeriei noastre, in numele careia ne-am propus sa facem o selectie cat mai reprezentativa de autori si opere. Expozitiile organizate la Galeria Senso fac parte dintr-un program complex, deschis cu generozitate tuturor – Catena pentru arta – prin care speram sa se manifeste, autentic si original, o vocatie culturala asumata!

Vom continua sa organizam si in 2018, cu acelasi succes evenimente de referinta in peisajul cultural al Bucurestilor” – Galeria de Arta SENSO, Bucuresti

Programul de vizitare a galeriei SENSO: luni – vineri: orele 11.00 – 18.00, sambata: orele 11.00 – 16.00

Va multumim pentru atentia acordata acestui eveniment si va asteptam la Galeria SENSO, la vernisajul din 27 martie 2018, orele 18.00.

Va invitam sa urmariti cateva reportaje dedicate artistului de Senso Arte prin SENSOARTE:

https://sensoarte.ro/Clipa-de-arta-8851/dan-constantinescu-lumina-intunericului/

https://sensoarte.ro/Clipa-de-arta-4921/picturi-de-dan-constantinescu/

https://Sensoarte.ro/arta-plastica/Clipa-de-arta-4921/picturi-de-dan-constantinescu/