Muzeul National de Arta al Romaniei si Institutul Maghiar Balassi din Bucuresti organizeaza in Salile Kretzulescu (acces vizavi de Biserica Kretzulescu) conferinta de presa si vernisajul expozitei ”Korniss Péter: Memorie continua”, evenimente ce vor avea loc in prezenta artistului Korniss Péter, a curatoarei Kovács Krisztina din partea Várfok Galéria, Budapesta si a directorul Institutului Maghiar Balassi, Kósa András Laszló.
Dupa expozitia personala de la Muzeul National al Taranului Roman din 1999, Korniss Péter revine in acest an la Bucuresti cu o ampla selectie de lucrari ce pot fi vizionate la Muzeul National de Arta al Romaniei in cadrul expozitiei deschise in perioada 22 martie – 7 mai 2018. O parte din fotografiile realizate de artist vor fi expuse si la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucuresti intre 21 martie – 10 aprilie 2018. Expozitia ”Korniss Péter: Memorie continua” prezinta o selectie de treizeci si sapte de fotografii realizate incepand din anii 1960 – 1970 in satele romanesti, slovace si maghiare, pana la cea mai recenta serie reprezentand femeile din Sic (jud. Cluj). Expozitia cuprinde sase serii de fotografii care spun povestile a patru personaje diferite: a fetei care intoarce fanul, a lui Boldizsár Mari, a lui Bálint Anna si a lui Ioan in imagini care lasa sa se intrevada legatura profunda, personala dezvoltata de artist cu subiectul de-a lungul intregii sale creatii artistice.
Personalitate marcanta a artei fotografice maghiare, Korniss Péter (n. Cluj, 1937) a creat una din cele mai bogate opere fotografice din Ungaria. A dobandit recunoastere internationala ca artist fotograf documentarist, imortalizand cu precadere viata si cultura taraneasca din Europa de Est, tema predilecta a intregii sale opere. Incepand cu primele fotografii realizate in anul 1967 la Casa dansului (táncház) si pana la seriile conceptuale de fotografii din ultimii ani, Korniss nu s-a limitat la un singur spatiu geografic. El a imortalizat in imagini si alte colturi ale lumii, de la America de Nord si de Sud, Yemenul de Sud pana la Siberia. Incepand din anul 1978 vreme de un deceniu, Korniss Péter a surprins scene din viata navetistilor, seria de fotografii Muncitorul navetist (1988) constituind un reper important pentru arta fotografica maghiara. Artistul este de altfel primul fotograf maghiar in viata caruia Galeria Nationala Ungara i-a consacrat in 2017 o expozitie aniversara de anvergura, semn al recunoasterii unei operei deosebit de valoroase.
Senso Arte este partener media la MNAR