Expozitia cuprinde o serie de picturi in ulei pe panza infatisand peisaje citadine si naturi statice. Pentru autor “casele nu reprezinta neaparat locuri,ci mai mult stari sufletesti”, el adaugand: “Nu pictez la intamplare ceea ce-mi iese in cale, ci caut uneori cu incapatanare un motiv, fie el casa, peisaj, natura statica sau chiar portret, care sa rezoneze cu interiorul meu; de fapt stabilesc o relatie de prietenie cu subiectul, vorbesc cu el, imi raspunde la intrebari…”
In lucrarile lui David Croitor casele prind viata din linii, forme si culori, devenind niste personaje complexe, fiecare unghi si tusa de pensula contribuind la construirea caracterului lor impovarat de timp si mustind de povesti. Exuberanta cromatica aparte se naste din sufletul artistului, fiind o versiune subiectiva a realitatii inconjuratoare. David Croitor infatiseaza aspecte comune intr-o interpretare personala invaluita in optimism ludic, dar lasand sa transpara fragmente de realitate bruta – balti, sarme cu rufe, antene satelit, reclame, afise electorale, ziduri inscriptionate – imperfectiuni din jurul nostru pe care multi le omit intentionat din cadrele idealizate pentru ca nu sunt demne de universul frumosului. Toate aceste detalii pe care pictorul le insereaza in creatiile sale dau un ton aparte si o nota de umor fin care nu pot decat sa bucure atat privirea, cat si mintea.
Criticul de arta Valentin Ciuca scrie: “Interesant de remarcat ca David Croitor evita cu abilitate locurile comune ale arhitecturii interbelice, pictorul fiind mai ales animat de subtilitatea unor decupaje din realitate, pe care le trateaza cu disponibilitate catre intoarcerea in illo tempore”. David Croitor adauga: “In ceea ce priveste casele, trebuie sa va spun ca eu incerc sa “citesc” povestea fiecareia din ele si nu neaparat pitorescul exterior, ci mai degraba istoria consumata in interiorul zidurilor vechi. De multe ori povestile de viata sunt atat de dramatice incat patrund prin zid si pot fi vazute si din afara, iar cu trecerea timpului incep sa semene cu niste rani nevindecate.” El concluzioneaza ca, desi in aparenta subiectele sale sunt “simple, unii ar zice banale sau comune, totusi la o “citire” mai profunda, dincolo de emotia primei vederi putem pasi intr-o lume unde poezia exista inca intr-o stare latenta…Trezind-o, putem deveni calatori intr-o alta viata.”
Pictorul locuieste in Vatra Dornei, loc ce a inspirat numeroase din picturile sale. S-a nascut in Suceava, la 27 martie 1958. A absolvit Facultatea de Geologie din cadrul Universitatii din Bucuresti in 1988. A urmat cursuri libere de pictura si desen cu Dimitrie Loghin la Suceava in 1978 si cu Aurel Anitei la Bucuresti in 1981.
A participat la numeroase expozitii de grup si tabere de creatie in tara si in strainatate. A avut numeroase expozitii personale in tara, debutand in 1986 in cadrul Facultatii de Geologie Bucuresti unde mai expune si in 1987 si 1988. Urmeaza doua expozitii la Horezu, Valcea, in 1992 si 1993. La Suceava expune prima data in 1999, impreuna cu Fundatia Culturala a Bucovinei, succedate de expozitii in orasul sau natal in 2008, 2009 si 2011. In Vatra Dornei organizeaza expozitii personale la “Salonul Alb” in 2004, 2005, 2006, 2008, 2010 si 2013. Printre alte expozitii se inscriu si cele de la Galeriile Casa Cartii din Iasi – 2006 si 2009, la Ibanesti, Mures – 2008, la ArtGaleria din Bistrita Nasaud – 2009 si la Galeriile UAPR Oradea (Galeria de Arte Vizuale) – 2013. A avut expozitii personale si pe plan international – in 2012 la Liza’s Gallery, Stege, insula Møn, Danemarca si in 2013 in Luxembourg, in cadrul manifestatiilor artistice organizate sub genericul “L’Automne roumain”
Este inclus in volumul ”Exercitii de fidelitate”, aparut la Iasi in 2007, la editura ART XXI, autor Valentin Ciuca, si in ”Dictionarul ilustrat al artelor frumoase din Moldova , 1800-2010” aparut in 2011 la editura ART XXI, autor Valentin Ciuca.
Figureaza de asemenea cu lucrari in colectii particulare din tara, cele mai multe in Bucuresti, dar si in strainatate: Anglia, Austria, Belgia, Franta, Germania, Grecia, Olanda, Suedia, Canada, SUA, Danemarca, Italia, Croatia, Luxembourg, Scotia.
David Croitor a fost laureat in 2008 cu Premiul pentru arta oferit de Asociatia Artistilor si Scriitorilor din Tara Dornelor si in acelasi an cu Premiul pentru pictura al Fundatiei Culturale a Bucovinei. In 2012 Consiliul Judetean Suceava i-a recunoscut meritele prin Premiul “Pictorul Anului”.
Expozitia va fi deschisa publicului in intervalul 10 – 28 februarie 2015, in fiecare zi de luni pana vineri in intervalul orar 11:00 – 19:00, iar sambata in intervalul 11:00 – 17:00, la ELITE ART GALLERY din strada Academiei, nr.15, Sector 1, Bucuresti.