Evenimente in noiembrie la MNAR!

Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) invita publicul in luna noiembrie la o serie de vizite ghidate pentru public la sediul central si in muzeele satelit.

Muzeul National de Arta al Romaniei continua seria ghidajelor tematice prin programul Un ceas pentru ...arta. Sambata, 11 noiembrie la ora 14.00 va avea loc prezentarea expozitiei Un vis locuit / Un rêve habité. Expozitia organizata in parteneriat cu Delegatia Valonia-Bruxelles la Bucuresti are ca tema arhitectura si cuprinde lucrari de grafica realizate de sapte artisti belgieni francofoni, printre care Pol Bury, François Schuiten, Luc Van Malderen.

Expozitia ramane deschisa pana la 28 ianuarie 2018.

Bilet de intrare: 4 lei

Participarea se face pe baza de programare prin e-mail la: [email protected]

Muzeul National de Arta al Romaniei organizeaza vineri, 17 noiembrie, de la ora 16.30 o vizita cu ghidaj gratuit la Muzeul K.H. Zambaccian pentru a (re)descoperi istoria uneia dintre cele mai interesante si valoroase colectii de arta din tara, care a apartinut omului de afaceri de origine armeana Krikor H. Zambaccian (1889 – 1962). Iubitorii de arta sunt asteptati sa petreaca o ora agreabila in casa conului Zambacu – cum il numeau prietenii -, beneficiind de prezentarea colectiei, realizata de un specialist al Muzeului National de Arta al Romaniei. Muzeul Zambaccian se remarca prin calitatea exceptionala a lucrarilor de arta romaneasca, expresie a gustului desavarsit al colectionarului. Sunt prezente lucrari de varf ale artistilor din secolul al XIX-lea si de la inceputul secolului al XX-lea – Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Stefan Luchian, alaturi de lucrari ale pictorilor din perioada interbelica: Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, Iosif Iser, Nicolae Darascu, Camil Ressu. In cadrul colectiei, un punct major de interes il reprezinta cele 19 panze semnate de maestri ai scolii franceze: Eugène Delacroix, Pierre-Auguste Renoir, Alfred Sisley, Camille Pissarro, Paul Cézanne, Pablo Picasso, Henri Matisse etc.

Muzeul K. H. Zambaccian, Strada Muzeul Zambaccian nr. 21 A

Bilet de intrare: 10 lei/adult, 5 lei/pensionari, 2,5 lei/elevi

Participarea se face pe baza de programare prin e-mail la: [email protected]

In luna noiembrie vor fi aduse in prim-plan, in cadrul programului Opera sub clar de… lupa, lucrarea Primul atelier la Paris de Nicolae Grigorescu. Lucrarea face parte din Colectia Dr. Iosif N. Dona, fiind expusa la Muzeul Colectiilor de Arta. Va propunem astfel o analiza a acestei opere in contextul creatiei lui Nicolae Grigorescu si al Colectiei Dr. Iosif N. Dona, invitandu-va la un exercitiu de reflectie asupra rolului pe care il are atelierul in munca unui artist.

Lucrarile lui Nicolae Grigorescu din colectia Dr. Iosif N. Dona ilustreaza aproape tot repertoriul tematic al artistului, evocand cele mai importante etape ale creatiei sale si ne dezvaluie convingerea lui Grigorescu ca pictura este o arta a culorilor si a imaginilor luminoase, care nu tulbura insa consistenta formelor si relatiile spatiale, ci le transfera din planul realitatii obiective in cel al unei realitati subiective cu sorgintea in receptarea senzoriala.

Muzeul Colectiilor de Arta, Calea Victoriei nr. 111

Bilet de intrare: 15 lei/adult, 7,5 lei/pensionari, 4 lei/elevi

Participarea se face pe baza de programare prin e-mail la: [email protected]

Cu ocazia lansarii „Centenarului Marii Uniri de la 1918” de catre Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, Muzeul National de Arta al Romaniei organizeaza evenimentul Un ceas pentru arta – „Marea Unire oglindita in decoratia Palatului Regal”.

Evenimentul desfasurat sub genericul „Un ceas pentru arta” descifreaza iconografia palatului regal plecand de la intrebarea: Cum isi reprezentau romanii Marea Unire? Exista sau nu in imaginarul colectiv un cod de reprezentare al Romaniei Mari? Care sunt mijloacele vizuale utilizate pentru a genera imagini reprezentative pentru ideea unei unitati geografice, lingvistice, culturale, istorice, administrative? Cine sunt cei care contribuie la formularea codurilor de reprezentare si de percepere a nou createi unitati?

Reprezentarea alegorica a Marii Uniri in plafonul Scarii Voievozilor este corolarul unui program iconografic sustinut de ansamblul picturilor inserate in decoratia spatiilor oficiale. Se constituie astfel un ansamblu vizual coerent ce contribuie la formarea unui imaginar colectiv care impleteste consecvent istoria si geografia tarii, evocate de catre toti artistii invitati sa produca lucrari dedicate unui parcurs oficial. Evocarea unor momente, locuri sau personalitati reprezentative pentru trecutul istoric se impleteste cu trimiteri la momente recente si la rolul poporului in infaptuirea Romaniei Mari. Acesta era un argument puternic in asumarea Marii Uniri de catre intreaga populatie a tarii.

Prin imaginile create artistii contribuie la crearea unui mesaj vizual unitar transmis tuturor celor care vizitau Palatul Regal – locul care celebreaza infaptuirea „visului de secole al poporului roman”.

Nocturna muzeala la MNAR

Vineri, 24 noiembrie si sambata, 25 noiembrie 2017 are loc programul Nocturna muzeala, cand sediul central si muzeele-satelit vor fi deschise pana la orele 21.00.

Programul Nocturnei:

Vineri, 24 noiembrie, veti putea vizita intre orele 10.00 – 21.00: Galeria de Arta Europeana si muzee-satelit ale MNAR: Muzeul K.H. Zambaccian (Strada Muzeul Zambaccian 21 A) si Muzeul Theodor Pallady (str. Spatarului 22).

Sambata, 25 noiembrie 2017, veti avea ocazia sa vizitati intre orele 10.00 – 21.00: Muzeul Colectiilor de Arta (Calea Victoriei 111).

Ultima intrare in spatiile expozitionale se va face la ora 20.00.

Accesul in galerii si expozitii temporare se face pe baza de bilet.

MARTEA Spatiilor Istorice: orele 10.00-18.00

Datorita interesului sporit al publicului pentru vizitarea spatiilor istorice, Muzeul National de Arta al Romaniei deschide corpul central al fostului Palat Regal, in fiecare zi de marti, in intervalul orar 10.00 – 18.00.

Sala Tronului, Sufrageria Regala si Scara Voievozilor au o puternica incarcatura istorica, simbolica si emotionala, reprezentand „centrul de comanda” al monarhiei constitutionale in timpul domniilor regilor Carol al II-lea si Mihai I. In perioada interbelica, dar si dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, aceste spatii erau folosite pentru receptii oficiale la care erau invitati inaltii demnitari ai tarii si cei din strainatate. Picturile si basoreliefurile concepute special pentru decorarea lor contribuie vizual la conturarea unei identitati nationale transmisa vizitatorilor peste generatii. Celor doua picturi monumentale care impodobesc tavanul Scarii Voievozilor si al Salii Tronului, realizate de Arthur Verona si respectiv Ceciliei Cutescu-Storck, li se adauga lucrari de Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Rudolf-Schweitzer-Cumpana, Stefan Popescu, Ion Theodorescu-Sion, pentru a-i numi doar pe cei mai cunoscuti dintre artistii romani care au contribuit la decorarea palatului regal.

Muzeul National de Arta al Romaniei, Calea Victoriei 49-53, Corp central, Intrarea A3.

Programul de vizitare: Marti, orele 10.00 – 18.00 (vizitatori individuali)*

Tarife: -bilet de vizitare individual (fara ghid) – 10 lei (reduceri: 5 lei pensionari/ 2,5 lei elevi/ gratis prescolari).

*Pentru zilele de marti, la cerere se pot organiza vizite ghidate pentru grupuri de minimum 15 persoane, prin programare cu 10 zile inainte, la adresa de email: [email protected]

Tarif vizite ghidate:

• limba romana: 150 lei taxa de ghidaj + biletul de intrare;

• limba engleza: 250 lei taxa de ghidaj + biletul de intrare;

**Sambata si duminica: 18 – 19 noiembrie si 16 – 17 decembrie – se organizeaza tururi ghidate la orele 11.30, 14.00 si 16.30 cu tariful de 20 lei (reduceri: 10 lei pensionari/ 5 lei elevi/ gratis prescolari).

Senso Arte este partener media Muzeului National de Arta al Romaniei (MNAR).