“EQUINOX”- expozitie retrospectiva Mihai Horea, la Galeria Romana

Marti,13 februarie 2018, de la orele 19.30 Galeria Romana (Bd. Lascar Catargiu nr.1, Piata Romana) are loc vernisajul expozitiei retrospective ”Equinox” a artistului Mihai Horea.

Nascut pe 25 martie 1926 in localitatea transilvaneana Petea (jud. Mures), Mihai Horea, recunoscut drept unul dintre cei mai importanti pictori abstracti romani (alaturi de Stefan Sevastre si Gheorghe Berindei), s-a stins din viata pe 27 ianuarie 2014, la Bucuresti. Opera lui Mihai Horea a cunoscut o revenire spectaculoasa in preferintele colectionarilor, expozitia de la Galeria Romana fiind o dovada in acest sens. Astfel, sub numele ”Equinox” o selectie de lucrari invita publicul sa redescopere viziunea si sensibilitatea acestui mare reprezentant al picturii romanesti.

Expozitia va ramane deschisa in perioada 13 februarie – 15 martie 2018.

Elev al lui Nicolae Darascu si Camil Ressu, Mihai Horea ii descopera apoi pe Mattis – Teutsch si pe Alexandru Ciucurencu si devine marcat definitiv de lectia de culoare a acestuia din urma, considerat adevaratul sau maestru. Se spune ca, in perioada de formare artistul a fost profund interesat si influentat de ”Arta culorii” al lui Johannes Itten, pentru ca mai tarziu, in perioada matura a creatiei sale sa arate ”o preocupare profunda in cautarea relatiior armonice intre tonuri, nuante, culori”.

”Pictura lui dematerialieaza suprafata, experimentand raporturile cromatice pana la un rezultat material si imaterial, gros si subtire, framantat si calm…”.
”Mihai Horea investigheaza culoarea intr-o maniera care pare a-l conduce inspre o zona de securitate emotionala, un soi de peace of mind, o liniste contemplativa. Paradoxal, acest refuz al oricarui dinamism, manifestat prin aparenta monocromie a panzelor sale, pare a-l conduce inspre o izolare suverana fata de contemporaneitate. Dar insasi refuzul acestor provocari, al ostentatiilor cotidiene il plaseaza pe artist intr-o zona de insecuritate, intr-o o tensiune teribila. Acesta este metafora lui Mihai Horea, metafora ingrijit ascunsa intr-o abundenta baroca de nuante inefabile”. (Tiberiu Adelmann)

“Atunci cand amesteca culorile pe paleta, el trudea, uneori, cateva zile, punea un rosu mai cald, unul mai rece, apoi amesteca si facea mijlocul lor, pe urma mijlocul mijloacelor… Era un alchimist al paletei.
Dupa ce lucra zile intregi, avea paleta pregatita si doar dupa ….o ridica pe panza. Ridicarea aceasta nu era o actiune mecanica, el intra in interactiune cu panza. (…) Nu pot sa vorbesc indeajuns de… extraordinar, cum as vrea, despre Mihai Horea. Este un pictor pe care eu l-am admirat din studentie, a fost un model pentru mine. Lupta si dragostea lui pentru pictura, manifestate prin acest contrast de cald si rece, l-au facut sa atinga niste performante care, pe linia aceasta, nu s-au mai atins in pictura noastra si nici in alte parti, in strainatate” (Mihai Sarbulescu).

Catena pentru Arta este partener al acestui eveniment, dar si sustinator de traditie al expozitiilor gazduite de Galeria Romana.

Sensoarte este partener media, alaturi de Evenimentul Zilei, Jurnalul Bucurestiului, IntellNews, Modernism, Agentia pentru Carte