Transfer de identitate isi datoreaza numele diversitatii mediului cultural in care traiesc cele 5 artiste romance, precum si mobilitatii careia ele ii sunt supuse. Am putea spune ca Elite Art Gallery gazduieste, cu aceasta ocazie, o intalnire surprinzatoare intre cinci artiste care, desi au origini comune, lucreaza acum in Franta, Suedia si Romania. Fiecare dintre ele propune lucrari marcate de incarcatura locala a spatiului in care traiesc acum, putandu-ne astfel astepta la o veritabila negociere intre identitati.
De la pictura, la ceramica sau la tapiserie, de la un mediu la altul, intre om si natura se opereaza un transfer de identitate. Profilurile de portrete ale Irinei Irimescu – care dau seama de o anonimitate, de o absenta a identitatii la exterior – se extrapoleaza tridimensional in figurinele mascate in ceramica pictata ale Ilenei Danci Horoba. Prinde astfel contur o interioritate bogata prin dialogul intre tehnici. O serie de obiecte din ceramica ale Luciei Lobont conlucreaza in acelasi efort de stabilire a unei conexiuni. Pe de alta parte, jocul dintre absenta si prezenta este figurat abstract prin instalatia de tapiserie a Athenei Dumitriu, pentru ca Sorana Paraian sa conchida circular, la propriu si la figurat, acest dialog.
Materialele folosite dau seama de un ciclu de transgresiuni prin care trece insasi fiinta umana: pictura versatila isi gaseste stabilitatea in textura telurica a ceramicii, dar o stabilitate inca fragila. O fixatie mai durabila, dar elastica, se realizeaza la nivel textil, in legaturi si noduri interminabile. In cele din urma, expozitia va rezulta intr-un exercitiu de explorare a distantei ce se stabileste intre oameni, intre culturi, intre elementele naturii – reconciliata la nivel artistic prin identificarea posibilelor legaturi.
Elite Art Gallery va invita sa parcurgeti acest exercitiu ingenios de comprehensiune a diferitelor personalitati, dar si a alteritatii si a transferului fragil ce are loc intre procesul dificil de marcare a unei identitati si schimbarea datorata mobilitatii fiecarei persoane in parte.
Expozitia va fi deschisa publicului in intervalul 9 septembrie – 1 octombrie 2015, in fiecare zi de luni pana vineri in intervalul orar 11:00 – 19:00, iar sambata in intervalul 11:00 – 17:00, pe strada Academiei, nr.15, Sector 1, Bucuresti.