CATENA, sponsor al NORDIC FILM FESTIVAL 2018

In perioada 15-18 februarie 2018, bucurestenii iubitori de cultura se pot bucura de filme de calitate, la prima editie a Nordic Film Festival, la Cinema „Elvire Popesco” (Bd. Dacia nr. 77).

Povestile cineastilor din spatiul nordic in inima Bucurestilor

Editia inaugurala a Nordic Film Festival (#NordicFF) sarbatoreste cultura si cinematografia tarilor nordice si marcheaza o premiera pentru cinefilii din Bucuresti: sansa de a viziona filme premiate si realizate de cineasti din toate cele cinci tari nordice: Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia si Suedia.

Filmele selectate sunt realizate de regizori recunoscuti, precum Lone Scherfig si Aki Kaurismaki, dar si de noi nume ale cinematografiei nord-europene, ca Rúnar Rúnarsson si Tora Mårtens.

Cu un program care cuprinde o selectie de scurtmetraje si 14 pelicule de lungmetraj – filme artistice (de dragoste, comedie neagra), de fictiune si documentare (la #NordicFF debuteaza in acest an o sectiune speciala dedicata filmului documentar), acest festival provoaca publicul sa descopere „un spatiu cinematografic nou, atipic si eterogen”. Iubitorii de film sunt invitati sa savureze „productii arthouse” premiate la marile festivaluri internationale, precum Berlin, Sundance, Toronto, San Sebastian si Hot Docs, dar si filme cu mare succes de casa si public. Interesant este faptul ca peste o treime dintre filmele selectate sunt regizate de femei. „Desi in imaginatia noastra nordul Europei pare a fi o regiune cat de cat unitara, in mare parte ninsa si complet acoperita de noptile lungi si grele, Nordul adevarat se intinde mai departe de Scandinavia si ascunde povesti pe cat de diverse, pe atat de fascinante, actuale si pline de umor” – a spus Vlad Rotaru, curatorul festivalului.

Inainte de fiecare proiectie de film, publicul va putea vedea si o expozitie inedita de fotografie, alcatuita din lucrari realizate de zece fotografi romani, care au surprins peisaje spectaculoase din tarile nordice. Programul festivalului contine o selectie de zece lungmetraje, patru documentare, dar si o compilatie de scurtmetraje ce va fi prezentata in prima seara.

CATENA este sponsor al evenimentului. Nordic Film Festival este sustinut de Ambasada Regatului Danemarcei, Ambasada Republicii Finlanda, Consulatul Onorific al Republicii Islanda, Ambasada Regatului Norvegiei si Ambasada Suediei la Bucuresti.

Prin traditie, CATENA sustine filmul romanesc (filmele OCTAV de Serge Ioan Celibidache sau DINCOLO DE CALEA FERATA al lui Catalin Mitulescu sunt doar cateva exemple), dar si fiecare editie a marilor festivaluri de film ce au loc la Bucuresti, precum LES FILMS DE CANNES A BUCAREST, Audience Award Film Festival, American Independent Film Festival – FESTIVALUL FILMULUI AMERICAN INDEPENDENT.