Corneliu Vasilescu – Culorile gandului

"Atelierul de creatie este intimitatea artistului" marturiseste pictorul Corneliu Vasilescu. El este inima si sufletul artistului, locul in care se regaseste si se izoleaza de lume, pentru a o reda decantata. Avem ocazia sa redescoperim acest spatiu intim in care pictorul Corneliu Vasilescu creeaza de 30 de ani. Iar la finalul filmului putem sa vedem cele mai recente lucrari, deja inramate, gata sa plece in casele iubitorilor de arta.

Pictorul Corneliu Vasilescu spune ca "atelierul pentru un artist este habitatul lui. Nu e ca atelierul de cojocar, ca atelierul de croitorie, aici este un univers cultural.
Atelierul are si o parte secreta. Eu am fost in atelierele unor colegi de ai mei. Lucrand la Ministerul Culturii, trebuia sa merg sa le aleg cate o lucrare pentru diverse evenimente. Am avut colegi care cand m-am dus si-au acoperit paleta. Nu mi-a displacut. Acela e secretul lui.

Artistul cand intra in atelier se regaseste. Aici, intotdeauna, orice gand incepe ceva, porneste ceva. Orice gand presupune sa ai solutia finala. Si solutia finala nu vine decat dupa tot felul de experiente. Daca ai pietre colorate, materiale de diverse culori, ele toate vorbesc cu tine.
Atelierul inseamna artistul. El nu mai pleaca nici noaptea. Sta acolo, doarme, se uita, dimineata se uita iar la lucrare. Cine are preocupare, cine e artist, este zi de zi. Tot ce aduna el, toate obiectele pe care le aseaza, tot felul de increngaturi pe care le gaseste, cu o anumita expresie, le aduna acolo.
Mi se pare ca acum toate aceste lucruri au fost invinse de situatiile grele prin care trecem noi omenirea. Dar sunt ateliere care-si vad de treaba. Indiferent de ce se intampla, oamenii acestia stau si creeaza, si-si fac opera. Ca sa-ti construiesti o opera, iti ia o viata."

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras