„Artisti si soldati in Marele Razboi” cu Dr. Adrian-Silvan Ionescu

Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) organizeaza joi, 25 ianuarie, ora 16.00 conferinta „Artisti si soldati in Marele Razboi - plasticienii atasati Marelui Cartier General si realizarile lor, 1917 - 1918”, sustinuta de Dr. Adrian-Silvan Ionescu, Director al Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu”.

Conferinta este organizata in cadrul expozitiei „Atelier de Front. Artisti romani in Marele Razboi” si are ca scop dezbaterea unor problematici mai putin cunoscute publicului, legate de aspecte ale unor vieti de artist diferite, incarcate de incercari multiple. Invitat este distinsul Dr. Adrian-Silvan Ionescu, Director al Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu” care va vorbi despre experienta din apropierea frontului a plasticienilor, asa cum li se spunea artistilor in acea vreme.

Iata preambulul de la care a pornit acest proiect: printr-un ordin din 23 iunie 1917, generalul Constantin Prezan dispune constituirea unui grup de artisti mobilizati care sa se dedice imortalizarii unor scene de pe front ce, mai tarziu, sa formeze nucleul unui muzeu militar national. In acest fel, plasticienii aflati in acel moment sub arme erau scosi din linia de bataie unde exista riscul de a-si pierde oricand viata, si utilizati mult mai folositor pentru tara si pentru anamneza Marelui Razboi. Din acel colectiv faceau parte pictorii Stefan Dimitrescu, Ion Theodorescu-Sion, Camil Ressu, Constantin Petrescu -Dragoe, Gh. Ionescu Doru, Remus Troteanu, Horia Boamba, Emilian Lazarescu, Toma Tomescu si sculptorii Cornel Medrea, Oscar Han, Dimitrie Matauanu, I. Iordanescu, Richard Hette si Anghel Chiciu. Ei au primit spatii de lucru in localul Scolii de Belle – Arte din Iasi, iar rezultatul eforturilor reunite a fost prezentat in doua expozitii organizate in acel oras in luna septembrie 1917 si in primavara anului urmator. Pe 30 martie 1918 expozitia a fost intinerata la Chisinau dupa unirea Basarabiei cu tara. Fara a fi mobilizat si fara a se alatura grupului de artisti-militari, pictorul Costin Petrescu s-a aflat si el la Iasi, lucrand cu infrigurare si lasand panze de mare forta, dar si doua caiete cu insemnari despre viata din orasul supraaglomerat de refugiatii civili din Bucuresti, de soldati si ofiteri romani de toate armele si gradele, de militari rusi bolsevizati, de membrii guvernului, ai Misiunii Militare Franceze si o amestecatura pestrita de aventurieri si profitori.


Expozitia-eveniment „Atelier de front. Artisti romani in Marele Razboi”, marcheaza contributia artistilor la procesul de formare a memoriei colective in legatura cu Primul Razboi Mondial. Creatiile unei intregi pleiade de artisti mobilizati depun marturie asupra Marelui Razboi din perspectiva contemporaneitatii imediate si participa astfel la „scrierea” istoriei. O selectie din expozitia de fata a fost itinerata la Roma, ca urmare a parteneriatului cu Institutul Cultural Roman si cu Museo del Risorgimento (Complesso Vittoriano), gazda a evenimentului, expozitia inregistrand peste 18 000 de vizitatori in cele aproape 2 luni de expunere.

Aceasta poate fi vizitata la parterul Galeriei Nationale, Muzeul National de Arta al Romaniei, Calea Victoriei nr. 49-53.
Intrarea se face pe baza biletului de intrare in expozitie (10 lei), in limita locurilor disponibile.
Muzeul National de Arta al Romaniei; Program de vizitare: miercuri – duminica, 10 – 18.

Senso Arte este Partener Media al Muzeului National de Arta al Romaniei.