Editia 2017 a Festivalului International George Enescu (2 - 24 septembrie) s-a deschis oficial pe 2 septembrie printr-o conferinta de presa care a avut loc la Sala Palatului. La eveniment au participat: Sergiu Nistor, consilier Presedintia Romaniei, Lucian Romascanu, Ministrul Culturii si Identitatii Nationale, Georgica Severin, Presedinte Director General al Societatii Romane de Radiodifuziune, Mircea Neacsa, Director al canalului de Televiziune TVR 3, Vladimir Jurowski, Director Artistic al Festivalului Enescu, Carmen Lidia Vidu, regizoare, precum si o parte din distributia Oedipe - baritonul Paul Gay, Felicity Palmer, mezzosoprana, Ruxandra Donose, mezzosoprana -, Mihai Constantinescu, Directorul Executiv al Festivalului Enescu si Steven Van Groningen, CEO Raiffeisen Bank.
“Impreuna cu echipa Artexim, domnule Vladimir Jurowski, ati dus mai departe viziunea fundamentala a Festivalului, valorificand opera lui George Enescu, si ati reusit sa faceti cultura romana sa fie in strans dialog cu cea universala. Presedintele Romaniei a dorit sa dea aprecierea sa inalta faptului ca in acest an Festivalul George Enescu este un dialog intre generatii artistice, cat si un eveniment ce face cinste secolului XXI“ – a declarat Sergiu Nistor, consilier al Presedintiei Romaniei la inmanarea Inaltului Patronaj pentru editia 2017 a Festivalului Enescu.
Iata ce au declarat ceilalti invitati:
“Este o onoare sa contribui atat eu, cat si echipa din Minister, alaturi de celelalte institutii la succesul Festivalului Enescu care contribuie la mentinerea Romaniei la un nivel inalt pe harta internationala a lumii. Vreau sa felicit organizatorii. Misiunea Ministerului Culturii este una prozaica, sa se asigure ca Festivalul sa poata fi facut la nivelul la care ne dorim cu totii” – a adaugat Lucian Romascanu, Ministrul Culturii. ”Intr-adevar, este problema Guvernului Romaniei sa faca inffrastructura, inclusiv sali de concerte. Din pacate, au fost ani in care nu s-a considerat cultura o prioritate, dar deja bugetul Minsiterului Culturii este cu 50% mai mare si avem in programul nostru constructia unei sali multifunctionale, a unei sali de doua mii de locuri si avem aproape totul pregatit pentru a porni procedurile de renovare a Salii Palatului”.
“Prin canalele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical, Societatea Romana de Radiodifuziune va transmite in integralitate Festivalul Enescu, intr-un efort organizatoric si logistic exceptional, transmisii in direct, declaratii in exlcusiviate, vor fi regasite pe canalele noastre.”, a declarat Georgica Severin, Presedinte Director General SRR.
“Festivalul George Enescu, pentru Televiziunea Romana, este cel mai amplu proiect cultural din acest an. Putem spune ca are un caracter strategic, pentru ca se subscrie misiunii fundamentale a Televiziunii Romane de serviciu public de interes national. De aceea, am pregatit o reteta editoriala complexa si completa: asiguram transmisia in livestreaming a concertelor pe site-ul nostru, transmitem 21 de concerte de la Sala Palatului, 35 de concerte de la Ateneul Roman, dar si pe cele de la Sala Auditorium, si zilnic, Agenda Festivalului va aduce publicului interviuri si informatii esentiale din timpul Festivalului”, a declarat Mircea Neacsa, Director TVR 3.
Festivalul Enescu 2017 – inovatie in muzica clasica
Editia 2017 a Festivalului International ”George Enescu” aduce lucruri inedite prin mai multe premiere: muzica clasica face pact cu tehnologia in trei opere cu proiectii multimedia live, muzica contemporana devine vedeta editiei si 30 dintre cei mai bine cotati compozitori contemporani ai momentului din lume vin la Bucuresti pentru un dialog fara precedent intre public, artisti romani si artisti straini de anvergura, in timp ce un numar record de 37 de lucrari de George Enescu sunt interpretate in Festival, iar relatia dintre matematica si muzica este prezentata intr-o expozitie in premiera in Romania.
“Ma bucur sa ma aflu aici nu doar in calitate de dirijor al London Philharmonic Orchestra, alaturi de care sustin doua concerte in Festival, ci si ca director artistic al editiei 2017 a Festivalului Enescu. Invitatia de a interpreta Oedipe a venit inainte de a mi se propune sa devin director artistic al Festivalului, insa m-am bucurat sa pot contribui cu cateva idei la programul artistic – acestea s-au concentrat in special in deschiderea fata de muzica contemporana, muzica Secolului XXI, de aici si prezenta evenimentului Forumul International al Compozitorilor, si prezenta crescuta a lucrarilor de muzica contemporana in programul editiei 2017. As vrea sa fac o reverenta la adresa directorului artistic al Festivalului dinainte, domnul Ioan Holender, care a facut foarte mult pentru a creste nivelul de cunoastere al muzicii lui Enescu in lume, si al Festivalului, si a adus nume celebre ale operei la Festivalul Enescu. Intr-un fel, ma gandesc la mine ca la un descendent al maestrului Lawrence Foster, un om care a facut enorm pentru promovarea muzicii lui Enescu in lume – el a si inregistrat Oedipe, pentru mine, aceasta este cea mai buna inregistrare Oedipe, cel putin in franceza. Imi aduc aminte pe vremuri, cand eram in Uniunea Sovietica, aveam acasa un set de inregistrari cu Oedipe – una dintre ele era chiar romaneasca, si cred ca era in limba romana interpretarea. Intotdeauna m-am gandit la Oedipe ca la o lucrare pivot a secolului XX si mi-am dorit sa o pot dirija, asa ca este o imensa onoare si bucurie sa o dirijez la Festivalul Enescu 2017, alaturi de artisti romani si straini. Partea inovativa este tocmai in faptul ca vom prezenta aceasta opera in concert cu proiectii multimedia live – o initiativa multimedia pe care ne propunem sa o dezvoltam la urmatoarele editii si mai mult.” – a spus Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului Enescu 2017, care a punctat si necesitatea construirii unei noi sali de concerte.
CATENA sustine Festivalul International ”George Enescu” 2017
Foto: Alex Damian, Andrei Gindac, Vlad Eftenie