13 Most Beautiful Songs la Green Hours

ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Primariei Municipiului Bucuresti in parteneriat cu Green Hours Jazz Caffe ii prezinta pe celebrul violist american Mat Maneri si pe pianistul de origine romana Lucian Ban intr-un concert extraordinar. Sub titlul ”13 Most Beautiful Songs... a Soundtrack for Andy Warhol’s Screen Tests”, proiectul reprezinta un experiment audio-vizual cu totul inedit in care muzica live este concurata de filmele cunoscutului iconoclast american.

Celebrul violist Mat Maneri, nominalizat in 2006 la Premiile Grammy, se alatura grupului initiat de pianistul new-yorkez de origine romana Lucian Ban – grup din care mai fac parte cunoscutul compozitor de muzica electronica Silent Strike si artistul video Dan Basu. Mat Maneri este considerat drept unul dintre cei mai inovatori muzicieni contemporani, este un artist promovat de prestigioasa casa de discuri ECM si arhivat de US Library of Congres, un improvizator a carui lista de colaboratori este o veritabila lista a Who’s Who in muzica de jazz.

Evenimentul propune un soundtrack original pentru legendarele Screen Tests ale artistului Andy Warhol. Filmate intre 1967-1970, testele lui Warhol prezinta portretele a diferiti artisti, dansatori, muzicieni, actori, sau simpli „vizitatori” ai „Fabricii” – locul in care Warhol s-a lasat inconjurat de-a lungul anilor de oameni pe cat de diferiti, pe atat de interesanti. Filmarile au fost realizate de Warhol pe 16 mm, in alb-negru, fiind proiectate apoi in slow-motion si rezultand astfel niste video-uri de 4 minute care surprind diversitatea chipului uman, oferind o larga paleta de protagonisti de la Dennis Hopper, Bob Dylan, David Bowie sau Lou Reed pana la diversi anonimi care au facut parte din existenta lui Warhol la „The Silver Factory”.

Pianistul Lucian Ban a fost inspirat de aceste filmari care poarta semnatura lui Andy Warhol si a generat proiectul 13 Most Beautiful Songs… a Soundtrack for Andy Warhol’s Screen Tests, imaginand alaturi de alti doi muzicieni coloana sonora perfecta pentru 10 din filmarile celebrului artist american. Mixand muzica electronica, acorduri de jazz si poezii scrise si rostite de Allen Ginsberg sau William S. Burrough, show-ul muzical imbraca perfect proiectia atent „controlata” de artistul vizual Dan Basu, rezultatul final fiind unul pe cat de fascinant, pe atat de intens pentru public.

Dupa succesul extraordinar de la Festivalurile ”Anonimul”, Sf. Gheorghe (august 2009) si TIFF, Cluj-Napoca (iunie 2010), experimentul dedicat lui Andy Warhol va fi prezentat in premiera la Bucuresti.

Prezentat de ArCuB & Green Hours Jazz Cafe: duminica, 8 august, ora 20.30. Biletele se gasesc la Green Hours. Rezervari recomandate.
City FM, 24-FUN, Radio Bucuresti, Radio Romania Cultural, Hotnews.ro, bestmusic.ro, Kamikaze.ro, port.ro, arhitectura.ro, youmago.ro, Sensoarte.ro, hipmag.ro, thechronicle.ro, Yazee.ro