Vasile Tolan in atelierul sau de creatie

Arta pe care o creaza artistul Vasile Tolan vine din adancurile fiintei sale. Este spontana si puternica si cucereste spatiul, asa cum am descoperit intrand in atelierul sau de creatie din Bucuresti. De multe ori pe panzele de pictura alaturi de tusele vibrante stau obiecte gasite si transformate in opere de arta.

Spontaneitatea din lucrarile artistului Vasile Tolan

Texturile, materialele si formele din lucrarile lui Vasile Tolan sunt mereu surprinzatoare. In fiecare lucrare descoperim un univers nou de stari si expresii. Pentru o expozitie pe care a avut-o la New York, Vasile Tolan a decis sa realizeze o serie de o mie de lucrari de mici dimensiuni, intitulata Jurnal vizual al starilor marturiseste artistul.

Cariera internationala a artistului Vasile Tolan

Artistul Vasile Tolan s-a nascut in Buru, jud.Cluj, in 1953. Este absolvent al IAP Cluj Napoca si a Universitatii Nationale de Arta Bucuresti. Este doctor in arte vizuale, iar intre anii 1990-1993 a fost presedinte al Filialei interjudetene Cluj-Bistrita a Uniunii Artistilor Plastici, iar intre anii 2007-2008 a fost membru al Biroului Operativ al UAP din Romania.

Din anul 2001 este cadru universitar la Universitatea Nationala de Arta Bucuresti, iar din 2012 este vicepresedinte al UAP din Romania. A avut peste 20 de expozitii personale in Europa si America.

A participat la numeroase expozitii si simpozioane nationale si internationale si colaboreaza cu galerii si institutii culturale din Europa, America si Asia. Este prezent cu lucrari in colectii particulare si de stat din Europa, America, Africa si Asia. A primit numeroase premii si medalii, printre care Diploma la Bienala de Pictura din Kosice (1983), Meritul Cultural in Grad de Ofiter (2004), Premiul Ministerului Culturii pentru Grupul 8 art+ (2007), Premiul pentru Pictura al Municipiului Bucuresti (2010).

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru arta.
Realizator: Bogdana Contras