Potrivit Romania Insider, prim-ministrul Marcel Ciolacu și o echipă de avocați au blocat vânzarea. Se pare că guvernul își susține revendicarea printr-o acțiune legală la Tribunalul Judiciar din Paris, iar alte măsuri sunt de așteptat.
Un purtător de cuvânt al casei Christie’s a declarat pentru Art Newspaper: „Am primit o solicitare referitoare la această lucrare. Christie’s tratează aceste aspecte cu seriozitate și, dintr-o precauție extremă, retrage lucrarea în acest moment. Așteptăm cu nerăbdare să vindem această lucrare unică și spectaculoasă la o dată ulterioară.”
Se pare că vânzarea este suspendată până la sfârșitul lunii, timp în care pictura va rămâne în posesia Christie’s.
Potrivit unei intrări acum șterse din catalogul online publicat de Christie’s, Sfântul Sebastian a fost achiziționat în 1898 de regele Carol I al României, care l-a lăsat moștenire un an mai târziu Coroanei Regale a României. În 1947, dreptul de proprietate a fost transferat regelui Mihai I al României, iar pictura a rămas în țară până în 1976, când a intrat în colecția galeriei Wildenstein & Co. din New York.
![](/wp-content/uploads/sites/2/2021/01/catena-pentru-arta.png)
Conform provenienței furnizate, grupul de consultanță artistică Giraud Pissarro Segalot a achiziționat tabloul lui El Greco pentru un colecționar anonim în 2010. Grupul s-a desființat în anul următor. De asemenea, colecționarul a cesionat pictura, care beneficiază și de o garanție din partea unei terțe părți. Nici Christie’s și nici echipa juridică a României nu au comentat cu privire la locația tabloului în cei 15 ani dintre 2010 și licitația planificată. De asemenea, nu este clar dacă vreun termen de prescripție pentru această operă a expirat.
Un document oficial ministerial, republicat de presa română, afirmă că guvernul a aprobat un memorandum privind „pașii instituționali” care trebuie urmați, inclusiv „inițierea procedurilor (civile/penale)” pentru a restabili dreptul de proprietate asupra operei lui El Greco.
Într-o declarație, premierul Marcel Ciolacu a lăudat blocarea licitației de la Christie’s, numind-o un „mare succes al statului român.” De asemenea, el a evidențiat eforturile Ministerului Finanțelor, ale avocaților care reprezintă România și ale „tuturor celor implicați în această victorie de etapă, care ne dă încrederea că vom recupera cu siguranță, după decenii, această pictură de o valoare inestimabilă.”
Conform wikipedia, Sfântul Sebastian a fost un soldat din garda pretoriană romană din secolul al III-lea, care a fost condamnat la moarte pentru că și-a îndemnat camarazii să moară mai degrabă decât să renunțe la credința creștină, așa cum cerea împăratul Dioclețian. Subiectul era popular printre artiști, deoarece oferea oportunitatea de a reprezenta nudul masculin într-un mod dramatic.
Sursa text: artnews.com
Sursa foto: artnews.com, Courtesy Christie’s