Artistul Valeriu Schiau se exprima puternic si inovativ in diferite medii, aducand imagini suprinzatoare in fata publicului. In lucrarile sale vorbeste despre trauma, despre relatia parinte - copil, despre suferinta de a pierde un copil.
Imaginea copilului din lucrarile lui Valeriu Schiau
Copii care apar in lucrarile sale, chiar daca sunt de culoare alba, exprima durerea si suferinta. Aceste capete de copii aproape perfecte sunt simboluri ale unui nou inceput dureros, parca fara speranta.
In expozitia Arta Decorativa deschisa in luna decembrie 2014 la Galeria Senso din Bucuresti, artistul Valeriu Schiau prezinta o lucrare de mari dimensiuni. Un cap de copil – tema repetitiva si simbolica a reprezentarilor sale –, cu elemente portretistice de mare acuratete, se afla depus in recipientul realizat in aceeasi culoare si din acelasi material; ar putea sa para un gest ludic, date fiind frumusetea si aparenta seninatate a acestui chip, daca nu s-ar impune de la sine conexiunea cu tava-suport pe care este depus capul lui Ioan Botezatorul; doar ca varsta la care au fost sacrificati cei doi difera total; chipul pruncului realizat de Valeriu Schiau si-a pierdut inocenta (pentru a parafraza titlul unei expozitii deschise anterior de artist in Germania), fara a fi fost alterat in frumusetea sa, acum nepieritoare spune criticul de arta Doina Pauleanu.
Despre artistul Valeriu Schiau
Nascut in 1969 in Republica Moldova, artistul Valeriu Schiau traieste si lucreaza in Bucuresti de mai bine de 10 ani. In octombrie 2014 a participat la Targul International de Arta de la Essen, Germania – Contemporary Art Ruhr.
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru arta.
Realizator: Bogdana Contras