Un sfert de veac fara Spiru Chintila

Dupa 25 de ani de la ultima retrospectiva Spiru Chintila, s-a deschis la Galeria ArtSociety expozitia „Un sfert de veac fara Spiru Chintila" curatoriata de Ruxandra Garofeanu. Expozitia se poate vizita pana la 18 octombrie 2009.

Majoritatea lucrarilor se afla pentru prima data intr-o expozitie publica, fiind stranse laolalta din diverse colectii private, cu sprijinul Societatii Colectionarilor de Arta din Romania. Semnificativa este totodata prezenta muzeala, expozitia fiind sustinuta cu lucrari de catre Muzeul de Arta Constanta, Muzeul Municipiului Bucuresti si Muzeul de Arta Ramnicu Valcea, continuand un tip de colaborare care a devenit specific Galeriei ArtSociety.

Uitarea care s-a asternut asupra numelui lui Spiru Chintila, intr-o prea scurta perioada de absenta – un sfert de veac doar – si insuficienta bibliografiei consacrate artistului constituie aspecte care au impulsionat realizarea acestui proiect expozitional. Acesta face parte din directia generala asumata de ArtSociety, aceea de a asigura conditiile vizibilitatii artei romanesti importante, dar si de a opera o selectie valorica in arta trecutului.

Spiru Chintila s-a nascut la 14 septembrie 1921 la Bazargic, fostul judet Caliacra. A urmat cursurile Academiei libere de pictura din Bucuresti, lucrand intre 1945-1948 sub indrumarea lui Francisc Sirato, Camil Ressu, Alexandru Ciucurencu si arh. Horia Teodoru. A debutat la Salonul Oficial din 1947 si a participat de atunci la toate expozitiile de stat si municipale. Lucrarile sale au fost prezentate in numeroase expozitii personale si de colective, in tara si in afara ei, de la Paris pana in America de Sud si Asia centrala si de sud-est.

S-a apropiat, la inceputuri, de arta fauva, apoi de cea cubista, pentru ca, in final, sa fie considerat unul dintre cei mai autentici exponenti ai constructivismului in creatia romaneasca. Autor de compozitii, naturi statice, nuduri, portrete, Spiru Chintila a redat in numeroase lucrari dragostea sa pentru piesajele dobrogene. In afara de pictura de sevalet, artistul s-a remarcat si prin lucrari de tapiserie si arta decorativa.

Demersul curatorial are ca scop argumentarea prin intermediul unor opere semnificative, a legitimitatii pozitionarii lui Spiru Chintila intre cei mai importanti reprezentanti ai cubismului din istoria picturii romanesti.