Tudor Zbarnea – Atemporal

La Galeria Romana s-a deschis o expozitie speciala care prezinta lucrarile artistului basarabean Tudor Zbarnea, originar din Republica Moldova. Tudor Zbarnea desfasoara o bogata activitate in domeniul picturii, participand la peste 300 de expozitii reprezentative de arta contemporana, nationale si internationale, organizand si 30 de expozitii personale in diverse muzee si galerii de arta, din Moldova, Romania si strainatate. Din anul 2002 este Director general al Muzeului National de Arta al Moldovei din Chisinau. In deschiderea expozitie Atemporal au vorbit E.S. Mihai Gribincea - Ambasadorul Republicii Moldova in Romania, Maria Dragu - istoric de arta, Constantin Ciobanu - istoric de arta.

Expozitia Atemporal a artistului Tudor Zbarnea este deschisa la Galeria Romana in perioada 1 – 24 noiembrie 2018.

Artistul vizual Tudor Zbarnea este nascut in 1955 in Nisporeni, Republica Moldova. A absolvit Scoala Republicana de Arte Plastice I. E. REPIN din Chisinau, clasa profesorului Petru Rusu si Universitatea de Arte George Enescu, din Iasi, Facultatea de Arte Plastice, clasa profesorului Corneliu Ionescu.

Este membru al Academiei Europene de Stiinte si Arte, Salzburg, Austria, membru al Academiei Nationale de Arte din Ucraina, membru al Asociatiei Internationale a Artistilor Plastici in cadrul UNESCO, Paris, membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania si din Moldova.

2014 – Laureat al Premiului National, acordat de Guvernul Republicii Moldova, pentru merite deosebite in dezvoltarea artelor plastice.

In anul 2009 i-a fost acordat, de Presedintele Republicii Moldova, Titlul Onorific de Maestru in Arta.

2001 – Rezident al Cite Internationale des Arts din Paris.

Lucrarile sale se pastreaza in importante colectii publice si private din tara si strainatate: Australia, Armenia, Austria, Belgia, Franta, Italia, Germania, Karghistan, Olanda, S.U.A., Slovacia, Rusia, Venezuela, Israel, Turcia, Finlanda, Cipru, Lituania.

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras