Catinca Tăbăcaru, directorul artistic, menționează: “Suntem 28 de galerii – 23 din România și 5 din străinătate. Fiecare a intrat printr-un sistem de evaluare serioasă și acesta e un lucru foarte important la RAD faptul că există un filtru de calitate. Artiștii români sunt foarte văzuți, galeriile românești sunt super prezente la toate evenimentele cele mai importante din lume. Și acesta este singurul moment și singurul loc în care poți să înțelegi scena de artă contemporană din România.”
Vorbind despre investiția în operele de artă contemporană, Matei Câlția, managerul Galeriei Posibilă precizează: “Galerile sunt toate foarte prietoase, iar achiziția de artă nu e un lucru dificil pentru că sigur înseamnă investiție, dar în primul rând înseamnă plăcere. Înseamnă a fi liniștit că nimeni nu te va judeca pentru ce cumperi, că e despre tine și pentru tine.”

“La secțiunile Editions și Design se intră fără bilet. Acesta e un lucru important. La fel gratuit se poate vizita și Sculpture Park. Deci noi avem și ideea asta că totuși RAD este pentru toată lumea și e foarte mult de văzut. Shop și Garage Sales sunt la fel. Deci cineva poate să vină aici să aibă o experiență plină fără să își ia un bilet” – spune Catinca Tăbăcaru.
Andrei Jecza, directorul Galeriei Jecza, povestește despre participarea galeriei sale din acest an la RAD: “De data acesta am păstrat tradiția și am adus o lucrare de sculptorul Peter Jecza, care se regăsește și în RAD Sculpture Park. Anul acesta avem bineînțeles marea bucurie de a organiza concomitent cu RAD, expoziția Marius Bercea de la Scânteia+. Aici expunem două lucrări din seria de desene, de fapt sunt uleiuri pe hârtie de Marius Bercea. Și iarăși o premieră absolută pentru București, artistul Ștefan Bertalan. Avem onoarea și șansa, prin intermediul galeriei lui din Berlin, să expunem și să oferim spre vânzare și noi, două lucrări de Ștefan Bertalan. Și ca în orice an, am considerat că e important să arătăm o juxtapunere de artiști. De data aceasta aducem și doi artiști din zona noastră de vest, de la Timișoara, anume Cristian Sida, care a avut o expoziție mare în galeria noastră anul trecut, și Laurian Popa. Prezentăm o multitudine de artiști, mai mulți decât de obicei, dar care au la baza ideea de desen și ceea ce înseamnă desenul în arta contemporană.”
Daniela Pălimariu, managerul Galeriei Sandwich, dezvăluie despre atmosfera specială creată în standul galeriei: “Anul acesta am luat ca temă – Screaming Quiet Luxury, care este o autoironie. Ne-am gândit la conceptul de Quiet Luxury care se referă la o anumită subtilitate și eleganță mai tăcută, dar la noi este puțin mai aprinsă pentru că așa este și spiritul galeriei Sandwich. Lucrările expuse sunt realizate de 8 artiști cu care colaborăm mereu. Toți artiștii au lucrat în aceste ultime 6 luni – un an, pe tema pe care noi le-am propus-o. Mi se pare o plăcere să fi în acest stand.”
Acest material vă este oferit prin Programul Catena pentru Artă.