Artistei Svetlana Mihailescu ii place sa observe in lucrarile sale de arta, amprenta omului pe fatadele caselor, trecerea timpului, incercarea omului de a stapani natura care se revarsa din plin in gradini sau vantul care leagana campurile. Aceste imagini ale urmelor sunt reunite in expozitia de pictura si grafica "Urme", deschisa la galeria Romana in perioada 1-28 septembrie 2022.
Svetlana Mihăilescu, artist vizual, spune despre creatia sa artistica:
”Ca scenograf de costume de film, am avut in centrul preocuparilor mele figura umana facand „portretele” a sute de personaje, mai intai desenate pe hartie, si apoi realizate material.
In ultimii ani insa, m-am dedicat graficii si picturii de sevalet, preocupata fiind de ”urmele” lasate de om. Casele, portile, ferestrele, acoperisurile, zidurile, umbrele, gradina si campul, structurile. Incerc sa le descifrez. (…) Nu trebuie decat sa le vezi si sa le asculti. ”
"Ceea ce m-a frapat in desenele si pictura Svetlanei Mihailescu este un etos al parasirii. Daca ar fi sa disting, mai mult din spirit de ordine, doua cicluri subsumate generic peisajului si arhitecturii, exista ceva, dincolo de deosebiri, care le uneste – absenta omului.
(…) Svetlana Mihailescu proiecteaza o natura ideala, in plin antropocen cum a fost numita epoca noastra in care actiunea omului a devenit principala cauza a distrugerii naturii, propunandu-ne modele la care sa visam." (Ioana Vlasiu, istoric de arta)
Nascută pe 24.10.1951, la București, Svetlana Mihăilescu, a lucrat sub îndrumarea maestrului Vasile Grigore ( între 1969-1970). Între 1970 și 1972, urmează cursurile Universității Ottawa, în cadrul Departamentului de Arte Vizuale. În 1972 în cadrul aceleiași Universități, frecventează cursurile de vara la Escuela Superior de Belles Artes de San Fernando, Madrid, Spania.
În 1974 absolvă Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București, secția Pictură de Șevalet, la clasa prof. Constantin Blendea. Se angajează pentru trei ani ca stagiar la Studioul Cinematografic București.
Din 1976 devine membră a Asociației Cineaștilor, devenită ulterior Uniunea Cineaștilor, secția Scenografie.
Între 1976 și 2017 realizează costume și, ocazional, decoruri pentru aproape 60 de lung și scurt metraje artistice. A colaborat cu regizori importanti ai cinematografiei românești: Mircea Daneliuc, Lucian Pintilie, Alexandru Tatos, Stere Gulea, Nae Caranfil, Radu Gabrea, Dan Pița, Andrei Gruzsniczki, Napoleon Helmis.
Obține premii pentru 12 din lung metrajele la care a lucrat, între care: ”Moromeții” (I) r. Stere Gulea – premiul ACIN, ”Filantropica” r. Nae Caranfil – premiul UCIN, ”Cocoșul Decapitat” r. Radu Gabrea – premiul UCIN, ”Călătoria lui Gruber” r. Radu Gabrea – premiul UCIN și premiul Gopo, ”Quod Erat Demonstrandum” r. Andrei Gruzsniczki – premiul UCIN.
Realizează costumele la peste 60 de docu-drame în cadru Parafilm, difuzate pe canalele de televiziune ARTE și Discovery. Participă la Trienala de Scenografie din 1982, Sala Dalles.
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras