Pictor si profesor de arta (pictura, grafica, sticla) la Liceul de Muzica si Arte Plastice din Alba Iulia, Sorina Tibacov este membra a Uniunii Artistilor Plastici din Romania si a Asociatiei Femeilor Creatoare in Arta Plastica din Romania (presedinte de onoare este Anca Vlad, iar Presedinte, Rodica Xenia Constantin). Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal din Sibiu gazduieste expozitia sa de pictura intitulata Work in progress si care a reunit atat lucrarile artistei, cat si instalatiile ceramice ale lui Leontin Tibacov
Sponsor al expozitiei a fost FILDAS Art, prin Programul Catena pentru Arta.
Sorina Tibacov este una dintre cele mai valoroase exponente si o indarjita continuatoare a gestualismului pictural, in traditia lui tasista, din arta noastra actuala. Un tronson pe care l-as numi elitist din pictura contemporana, profund motivat estetic si adecvat sensibilitatii artistice proprii, care exclude mimetismul si, deopotriva, gratuitatea impulsului improvizatoric in rostirea plastica. In expozitia de la Rm. Valcea, tablourile artistei (putine, dar cu o puternica amprenta vizuala) nu-s doar o componenta scenografica in sustinerea spectaculoasei desfasurari de compozitii ceramice, care acapareaza prim-planul galeriei, ci un personaj semnificativ, modern si vibrant prin efluviul de stari metafizice si sensibile pe care il isca, in viziunea de ansamblu a universului vizual imaginat, ca si prin melanjul subtil dintre spontaneitate si meticulos control al tusei si paletei.
Lucrarile artistei care considera ca la noi au succes picturile care sunt magulitoare pentru privitori, care trebuie sa inteleaga tema, au fost prezentate la zeci de expozitii, atat in tara cat si in strainatate.
Putini sunt aceria care stiu ca Sorina Tibacov si-a dovedit creativitatea si imaginatia nu doar in picture, ci si in materie de gastronomie. A publicat o carte cu 150 de retete de prajituri… A cules sute de retete de la gospodine din Alba si Hunedoara, din zona Sebesului, dar si din Banat, iar pe langa acestea, a inventat reteta placintelor romane. In primul rand, am intrebat si istoricii cam ce consumau romanii dupa cucerirea Daciei, pentru ca sunt putine consemnari pe aceasta tema, din aceasta parte a fostului Imperiu. A fost practic un exercitiu de imaginatie sau de arheologie culinara. Ceea ce a iesit a fost o lipie nedospita din faina neagra, pe care am umplut-o fie cu pastrav afumat, fie cu branza de burduf, peste care am pus miere de albine – a spus Sorina Tibacov care va continua seria de picturi expuse la Brukenthal in expozitia intitulata deloc intamplator Work in progress.
Realizator: Oana Georgescu
Foto: Oana Georgescu