Soleil de l’Est, 20 de ani de activitate

Institutul Cultural Roman a gazduit vernisajul expozitiei Soleil de l'Est - douazeci de ani de activitate care a culminat cu lansarea albumului cu acelasi nume. Au fost prezenti, alaturi de pictorii bucuresteni, marea majoritate inclusi in album, Radu Boroianu, presedintele ICR, Chantal Moreno, directoarea Biroului regional pentru Europa Centrala si de Est al Organizatiei Internationale a Francofoniei, Dr. Marius Tita, curatorul expozitiei, reprezentanti ai Asociatiei Soleil de l'Est, ai Institutului Francez si ai Ambasadei Frantei de la Bucuresti. Evenimentul a fost organizat de Asociatia Culturala Internationala Soleil de l'Est din Franta (presedinte Michel Gavaza), in partenariat cu Institutul Cultural Roman si cu Organizatia Internationala a Francofoniei.
Albumul Soleil de l’Est – douazeci de ani de activitate, o lucrare de referinta in peisajul artistic national si international
Artistii cuprinsi in volum si ale caror lucrari sunt expuse la Institutul Cultural Roman sunt Jan Albu, Ion Atanasiu-Delamare, Dalia Bialcovski, Nicolae Blei, Elena Chelaru – Uta, Dan Cioca, Bogdana Contras (realizator Senso TV), Augustin Costinescu, Daniel Craciun, Horea Cucerzan, Gabriela Culic, Radu Daranga, Victor Dima, Corneliu Dragan-Targoviste, Mihail Gavril, Ion Grigore, Ana-Ruxandra Ilfoveanu, Mirela Iordache, Nicoale Iorga, Lucian Liciu, Costin Neamtu, Lisandru Neamtu, Letitia Oprisan, Maria Otetelesanu, Valter Paraschivescu, Stefan Pelmus, Emilia Persu, Vasile Pop – Negresteanu, Marilena Preda-Sanc, Valentin Tanase, Vasile Tolan, Angela Tomaselli, Corneliu Vasilescu, Teodor Vescu, Daniela Zbarcea, Tiberiu Zelea. Alaturi de acestia au mai expus Mariana Cinteanu (Germania), Artem Mirolevich (SUA), Mircea Nicolau (Germania) si Kader Bekov ( Kirgizstan).
Pictorii expozanti au fost invitatii Asociatiei Soleil de l’Est, in cadrul programului de rezidente pentru artisti organizate de asociatie in Franta in intervalul 2001 – 2014. Aceste lucrari au fost create in Franta, la resedintele de creatie de la Briare si Collioure, la invitatia lui Michel Gavaza, presedintele Asociatiei Culturale Internationale Soleil de l’Est.

Despre Soleil de l’Est

Creata in anul 1994, Asociatia Culturala Internationala Soleil de l’Est, cu sediul la Paris are ca obiectiv dezvoltarea unor schimburi culturale intre Romania si tari din Uniunea Europeana, in special cu Franta si Olanda, prin organizarea de expozitii itinerante, conferinte si mese rotunde, ateliere de creatie, precum si prin editarea unor albume de arta.
Incepand din anul 2001, la tabara de creatie Soleil de l’Est din Franta sute de artisti din Romania, dar si din Rusia, Polonia, Bulgaria sau Kirgizstan au fost invitati sa participe la sejururi de creatie si documentare in renumite locuri si regiuni culturale franceze.
Realizator: Oana Georgescu