Retrospectiva Viorel Marginean

Retrospectiva artistului Viorel Marginean de la Galeria ArtSociety cuprinde o selectie de peste 80 de lucrari semnificative, apartinand perioadelor majore de creatie ale pictorului. Expozitia poate fi vizionata pana in data de 14 martie 2010.

Marginean este unul dintre artistii care si-au edificat un loc in istoria recenta a picturii romanesti printr-o optica singulara asupra lumii, prin sensibilitatea receptivitatii fata de sfera vegetalului si consecventa cu care a aprofundat metaforele acesteia, prin indelungata activitate expozitionala si recunoasterea criticii de arta. Opera sa, a carei origini pot fi identificate in raportul sau din copilarie cu locurile natale – podisul Transilvaniei – este expresia atentei observatii asupra naturii si schimbarilor ei. Peisajele sale cuprind mai mult decat poate imbratisa privirea, cercetand indeaproape fragmente din privelisti vazute sau imaginate, tesute apoi in planuri ample.

Expozitia de la ArtSociety invita la depasirea granitelor perceptiei obisnuite a unei lucrari de arta. Peisajele lui Marginean, de pana la doi metri inaltime, creaza adancimi in zidurile galeriei, iar perspectiva “à vol d’oiseau” folosita de artist sugereaza privitorului unghiul si ritmul in care acestea pot fi parcurse: planand in zbor de pasare, dincolo de limitele tabloului. Alaturi de cele doua dimensiuni obisnuite ale picturii si profunzimea pe care aceasta o inspira, arta lui Marginean deschide si o a patra dimensiune, una temporala, data de ragazul necesar privirii sa acopere marile suprafete pictate in detalii ca de miniatura.

Curatorii retrospectivei sunt Viorel Marginean, Ruxandra Garofeanu si Dan Haulica. Expozitia a fost organizata cu sprijinul Muzeului National de Arta al Romaniei, Muzeului Municipiului Bucuresti, Muzeului de Arta Cluj, Muzeului de Arta Constanta, Muzeului de Arta Vizuala Galati si Muzeului Judetean de Arta Prahova “Ion Ionescu – Quintus”.

Viorel Marginean se naste la 12 decembrie 1933, in comuna Cenade, judetul Alba, loc in care-si petrece primii sapte ani din viata. Absolva Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” in 1959, la clasa prof. Ioan Marsic si incepe sa expuna atat in tara, cat si in strainatate. In 1995 este numit in functia de ministru al Culturii, el detinand inca din 1960 diverse functii legate de artele plastice. Opera ii este apreciata, primind numeroase premii si distinctii, nationale si internationale. Are lucrari in muzee si zeci de colectii particulare, pretutindeni in tara si in lume. La deschiderea Bienalei de la Paris din 1967, celebrul critic francez Andre Malraux remarca lucrarile lui Viorel Marginean.