"Ce se intampla cu o institutie nationala in care artistii nu se regasesc?" Maria-Magdalena Crisan, critic de arta
Sorin Dumitrescu
Aspru si totodata cordial cu cei din jur, generos in fapte si aprig in vorbe, manat de o neliniste secreta care-i sustine spiritul migrator si pasiunea pentru mereu altceva, Sorin Dumitrescu este omul “tuturor posibilitatilor”: desenator, pictor, eseist, editor, manager, galerist, “politolog”, epitrop, curator de expozitii, ziarist, om al cetatii.
El este insa, inainte de toate, un artist ajuns la un grad de ardere interioara al carei punct de radioasa incandescenta emite fascinante unde.
Cu ani in urma, cu prilejul unei expozitii personale a artistului, Andrei Plesu afirma ca el este “un martor adevarat al veacului si al generatiei sale. El stie ca s-a pictat secole intregi numai “fosnetul” lucrurilor si ca ar trebui cautat acum “freamatul” lor. El stie ca generatiile creatoare ale acestui veac asta incearca, invocand sprijinul harului: sa treaca de la ascultarea fosnetului exterior al lumii la intuitia freamatului interior”.
Sorin Purcaru
Nascut in Galati, artistul este in prezent asistent la Universitatea de Arta „George Enescu” din Iasi. A participat la numeroase expozitii si proiecte de grup si este detinatorul mai multor distinctii: Premiul I pentru tineret al Salonului anual al filialei UAP, Iasi, Bursa Uniunii Artistilor Plastici pentru sculptura, Diploma de excelenta a Salonului anual al filialei UAP Iasi, Premiul pentru sculptura” al Salonului anual al filialei UAP Iasi.
Stefan Pelmus
“(…) Modul sau de a picta nu-si are pereche: nimeni, niciodata, nu a creat ceva de acest gen, ceva atat de bizar si totusi atat de viu. Lumea semnelor inventate de Pelmus se ridica la un inalt nivel de plauzibilitate. Traieste prin ea insasi si nu are nevoie de nici o conjunctura. (…) Este ceva aproape matematic in solutiile compozitionale ale lui Pelmus. Si, in matematica, solutiile poarta semnul Destinului.” Tudor Octavian
Bogdan Pelmus
Bogdan Pelmus a castigat locul I la Concursul National de pictura pentru tineri artisti si la Concursul tinerilor artisti, Galeria Dominus. Operele sale sunt prezente in mai multe colectii private din strainatate, in tari precum Danemarca, Suedia sau Italia.
Lumea pe care o descopera Bogdan Pelmus si-a pierdut de multa vreme armonia si inocenta inceputurilor, acea pasnica si pura Arcadie pe care o proiectau visele romanticilor. Undeva mai persista amintirea miracolului vegetal al „primei dimineti a lumii”, dar ceea ce razbate in sistemul imagistic al artistului este mutilat de forte apocaliptice, care ameninta sa dinamiteze ordinea divina, in care se ilumineaza si se identifica umanul.
Constantin Abaluta
“N-am contribuit cu nimic la perpetuarea acestei rase de imbecili de pe intreaga planeta
vesnica masa de manevra pentru guvernele tuturor tarilor n-am nici un merit in asta a fost o pura intamplare as fi putut ca oricare altul sa contribui cu unul sau mai multe specimenesi – atunci as fi fost bucuros ca o caracatita care-a fatat…”
(Constantin Abaluta – “Tipatul meu castrat din fasa”)