Corneliu Vasilescu – Drama Romanticului

Artistul Corneliu Vasilescu a deschis o noua expozitie de pictura intitulata "Drama Romanticului". Lucrarile sale abstracte de mari dimensiuni se inalta vijelios pe peretii Galeriei Cuhnia de la Palatul Mogosoaia. Expozitia poate fi vizitata pana pe 19 septembrie 2017.

Am putea chiar afirma ca lucrarile lui Corneliu Vasilescu din expozitia “Drama Romanticului” ne trimit cu gandul mai mult la miscarea Sturm und Drag, miscare pre-romantica, miscare care si-a pus amprenta doar asupra literaturii si muzicii si care se deosebeste de cea romantica mai ales prin lipsa motivelor nobile care sa declanseze actiunea. La fel, privind lucrarile luate in discutie, n-am cautat o justificare etica pentru a le descoperi sensul. Ci, lasandu-ma prada orgoliului uman, am cautat sa le descopar egoist. Sa mi le apropii mie. Sa le patrund singur sensul, fara sa caut prea multe explicatii.

Inchei prin a va recomanda sa incercati un experiment similar: cautati sa priviti fiecare panza ca si cum ar fi ultima. Pentru ca in fiecare dintre ele, bine disimulata intr-o compozitie plastica si cromatica atent asezata, se afla cate o traire de o intensitate aparte. Si asta pentru ca lirismul expresionist si romantismul se impletesc, la Corneliu Vasilescu, intr-o estetica cu totul noua, a sa. Gesturile, de o putere conotativa extraordinara, vin in serviciul culorilor, sporindu-le forta expresiva iar tensiunea care porneste din inima fiecarei lucrari si se revarsa inspre exterior, imbratisand intr-o strangere puternica spatiul si privitorul este, intr-adevar, sublima. (Dragos A. Farmazon)
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras