Piranesi. Arhitecturi si fantasme

Binecunoscutul artist italian Giovanni Battista Piranesi (1720 – 1778) este celebrat la Muzeul National de Arta al Romaniei printr-o spectaculoasa expozitie temporara care prezinta gravuri ale artistului aflate in patrimoniul MNAR.

Expozitia aniverseaza cei 300 de ani de la nasterea artistului Giovanni Battista Piranesi si este realizata de curatorul Cosmin Ungureanu, din cadrul Sectiei de Arta Europeana a MNAR. Expozitia poate fi vizitata in perioada 5 decembrie 2020 – 28 martie 2021 la Muzeul National de Arta al Romaniei, Corpul Auditorium, Intrarea prin Stirbei Voda nr. 1-3.

Este prezentata o selectie de 39 de gravuri de Piranesi, grupate in trei serii: Grotteschi, Carceri d’invenzione si Vedute di Roma. Stampele piranesiene sunt insotite si contextualizate de un grupaj de 13 desene si gravuri, realizate de artisti europeni activi in secolul al XVIII-lea, precum Gaspar van Wittel, Giandomenico Tiepolo, Antonio Canaletto, Hubert Robert, Edme Bouchardon si Francisco de Goya. Toate cele 52 de opere grafice provin din patrimoniul MNAR.

Giovanni Battista Piranesi a fost unul dintre cei mai ilustri gravori din toate timpurile, scenograf, arhitect, restaurator, decorator, colectionar, anticar, comerciant, arheolog si carturar. Activitatea sa formidabila a sfarsit prin a insuma – alaturi de lucrari de eruditie arheologica, texte polemice, amenajari interioare si obiecte decorative – mai bine de o mie de placi incizate intr-o tehnica de multe ori novatoare, imprimate vreme de doua secole intr-un numar imens de exemplare.

Nascut si format la Venetia, sub influenta unor mari maestri precum Giambattista Tiepolo si Antonio Canaletto, Piranesi si-a petrecut aproape doua treimi din viata la Roma, unde asimileaza, in domeniul vedutei, inovatiile pictorului Giovanni Paolo Pannini si ale gravorului Giuseppe Vasi. In cele aproape patru decenii petrecute la Roma, Piranesi s-a instalat gradual intr-o retea de relatii profesional-umane si intr-un spatiu al circuitului cultural pe care le-a modelat pe parcurs, prin intermediul imaginii imprimate si al textelor de eruditie sau polemice. Personalitatea si activitatea lui Piranesi au avut un impact considerabil si formativ asupra epocii sale. Opera lui a modelat imaginarul european, inca mult dupa moarte, fixand o anumita imagine a Romei: magnifica si strivitoare in starea fragmentara a patrimoniului antic, pitoreasca si profund umana in dimensiunea ei moderna. Totodata, opera sa, in mod constant fundamentata pe eruditie, a contribuit masiv la evolutia arheologiei, la instaurarea stilului neoclasic, dar si la eclectismul specific artei oficiale din epoca Primului Imperiu francez.

Expozitia este insotita de un catalog de 160 de pagini, substantial documentat si bogat ilustrat, care include, alaturi de reproducerile celor 52 de lucrari, circa patruzeci de imagini complementare. Acesta poate fi achizitionat de la magazinele MNAR.

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras