Paul Timofei – Case din Bucuresti

In perioada 21 noiembrie – 8 decembrie 2017, Galeria Romana gazduieste expozitia Case din Bucuresti a pictorului Paul Timofei. Vernisajul are loc marti, 21 noiembrie, incepand cu ora 19:00, in bd. Lascar Catargiu, nr 1, Bucuresti (Piata Romana). Expozitia care cuprinde peste 25 de lucrari, poate fi raspunsul la intrebarea: Cum vede un pictor Bucurestii?.

Preocupat in general de peisaj, artistul propune lucrari semnificative din perioada 2007 – 2017 ce au ca tema casele vechi ale orasului si ambianta lor. Dupa scoala Romei, cu care intra in contact timp de doi ani ca bursier Vasile Parvan, vechiul Bucurestiului este privit cu admiratie, gravitate si nostalgie, devine un subiect valoros si fertil, pictat cu intentia clara de a pastra memoria lucrurilor care nu au pierit inca.

(…) In picturile lui Paul Timofei exista o apropiere intre Roma si Bucuresti prin ruine. Ruine prestigioase, admirate de o lume intreaga in cazul Romei si, desigur, ceva mai modeste in cazul Bucurestiului, dar totusi frumoase. Si tocmai aceasta face P. Timofei prin arta sa: sa sesizeze tocmai frumusetea acestor ruine, pe care le restituie splendorii lor adevarate. (…) Un demers care poate fi definit ca o opera de recuperare a patrimoniului. (Th. Paleologu)

(…) Peisajele lui Paul Timofei sunt embleme ale unui loc, desi norma de perfectiune preferata aici nu implica si candorile placerii comune. O biserica situata langa o casa in care se locuia pe vremea regilor, structurile verzi ale vitei de vie si ale iederii, incinte private, toate asezate intr-un cadru insuficient. In fond, un radicalism al alegerii ce desparte aceasta recuzita urbana de restul caduc, balastul contemporan. (B. Vladuta)

(…) Peisajele Bucurestilor apar ca o Roma esentiala, cu aerul unei naturi moarte sarace, dar fara puterea de a mai renaste. Paul Timofei ne propune contemplarea lor ultima, un impas final unde edificii ruinate, cu ambrazuri negre, case cu coloane, frontoane si statuara romana, unde frumusetea si binele unui oras se inrudesc strans cu dezastrul si crima (B. Vladuta)

Programul de vizitare al expozitiei este:

Luni-Vineri: 10:00-18:00
Sambata: 10:00-15:00

Parteneri: Catena pentru Arta

Parteneri media: Senso Arte, Evenimentul Zilei, Jurnalul Bucurestiului, Intell News, Modernism, Agentia de carte.