Francisc Chiuariu – “Pleci sau ramai?”

In ultimii ani artistul Francisc Chiuariu a transpus in culori starile profunde prin care a trecut, de la tristete la speranta. Pictura dupa pictura, a radiografiat acesti ani tulburi. Privind picturile sale, empatizam, realizam ca nu suntem singuri in aceasta lume si ne bucuram sa gasim speranta in arta.

Aceste recente lucrari ale artistului Francisc Chiuariu sunt reunite in expozitia "Pleci sau ramai?", deschisa la Galeria AnnArt in perioada 2 februarie – 2 aprilie 2022.

"Personajul unic al acestei serii este o silueta feminina, reluata obsesiv in fiecare lucrare si surprinsa invariabil intr-un perimetru urban pustiu si tulburator, care evoca totodata un timp primordial, cataclismic. Aceasta matrice s-a articulat in practica artistica a lui Chiuariu inca din anii 2008 – 2012, in seriile Retele si Teoria cercului, si este activata din nou in seria de fata, intr-o poetica narativa neconventionala. Figura care, pe rand, isi pierde si isi re-dobandeste conturul si identitatea corpului, ne apare ca un Virgiliu insotitor printr-un infern al necunoscutului, al anxietatii si terorii existentiale – pe care artistul le documenteaza intr-o conversatie aparent monosilabica cu sine.

Cromaticul e transparent in descifrarea capitolelor de drum: plecam cu cenusiuri tenebroase si albastruri severe, taiate de retele abia intrezarite, visate a fi poate plase de siguranta; rosurile sunt angoasante si sangerii pana la dilutie iar albul prafos si tern al bucatilor insorite din ‘oras’ ascunde lumina, nu ne-o ingaduie cu adevarat. Una din panzele mari, pictata in negru-smoala, retine momentul cand un nod trandafiriu e pe cale sa iasa din cadru, ca o improbabila farfurie zburatoare. In urma sa, increzatoare, paleta de culori trage pe panzele ce urmeaza, rozuri si purpura blanda, portocaliuri tonice si reconfortante, ochiuri luminate de un soare adevarat. Patru din cele mai expresive lucrari sunt dezgolite complet de culoare, ca niste radiografieri ale esentei, privita din unghiuri diverse.

Condus de adevar si de sansa supravietuirii, Chiuariu a putut evita cu totul tentatia facila a melodramaticului, hranit fiind de seva sanatoasa a operei sale de pana acum. Ca o capsula rezumativa, tripticul L’eternel retour are o dinamica reversibila, in care spiritul dovedeste materia, in care locul si omul nu sunt pustiiti – ingaduind privitorului sa simta ca poate tine piept intrebarii de capatai – ‘pleci sau ramai?’" (Gabriela Massaci, curator expozitie)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras