Orizontul Bernea la Palatul Mogosoaia

Ampla expozitie Orizontul Bernea deschisa la Palatul Mogosoaia cuprinde peste 90 de picturi si desene, majoritatea din colectia doctorului Sorin Costina, alaturi de lucrari din colectia doamnei Magda Bernea, a Muzeului National de Arta Contemporana si a Fundatiei Anastasia. Doctorul Sorin Costina a fost prezent la deschiderea expozitiei si a marturisit adanca prietenie care-l leaga de Horia Bernea.

Horia Bernea este un pictor roman de mare importanta pentru cultura romaneasca


Din gradinile Palatului Mogosoaia pline de violetul irisilor, intram in salile de expozitie de la parterul palatului si descoperim dealurile si gradinile verzi ale pictorului Horia Bernea… Simtim parca parfumul merelor si al florilor pictate in mii de nuante.
Expozitia Orizontul Bernea organizata cronologic, prezinta toate temele si perioadele artistului, de la directiile experimentale ale anilor 70 la celebrele teme intitulate Hrana, Prapor, Deal, Coloana. Parcurgand salile expozitiei patrundem tot mai adanc in spriritualitatea artistului iar in ultima sala ramanem fascinati de picturile cu coloane si interioare de biserici.

Intalnirea dintre pictorul Horia Bernea si colectionarul de arta doctorul Sorin Costina

Horia Bernea s-a nascut in 1938 la Bucuresti, fiind fiul sociologului si etnologului Ernest Bernea. Preocupat de traditie si natura, artistul a fost membru al grupului de artisti care au pictat la Poiana Marului si de asemenea membru al grupului artistic Prolog. Din anul 1990 pana la moartea sa in anul 2000, Horia Bernea a fost directorul Muzeului Taranului Roman din Bucuresti.

Din intalnirea Doctorului Sorin Costina cu pictorul Horia Bernea, in anii 70, s-a nascut o colectie impresionanta pentru cultura romaneasca, pe care doctorul o pune la dispozitia tuturor iubitorilor de arta prin expozitia Orizontul Bernea deschisa la Palatele Brancovenesti de la Mogosoaia pana pe 15 iulie 2014.
Acest material va este oferit de programul Catena pentru arta.
Realizator: Bogdana Contras.