Parterul Galeriei Senso din București găzduieşte expoziția capsulă „Notes on a post-consumerist landscape”, care aduce laolaltă lucrări de artă textilă și ceramică ale lui Megan Dominescu și Mariei Pop Timaru, două artiste contemporane foarte apreciate pentru „discursul” lor plastic. Având-o curator pe Ana Daniela Sultana acest proiect face parte din programul generos şi inspirat de arte vizuale conceput de Ana Ștefania Andronic (BUZU), directorul artistic al spațiului expozițional.
Megan Dominescu a studiat pictura la Universitatea Națională de Arte din București, dar în timp, a realizat că prin arta textilă se poate exprima mai liber şi are oportunitatea de a-şi etala inpsiraţie şi a–şi reda viziunile prin forme, culori și texturi diverse. Creațiile sal au o accentuată tentă umoristică, sunt amuzante şi au mesaj. A crescut în SUA, la Washington D. C., car este, aşa cum spunea „locul în care a învăţat să caute perspective multiple prin care să privească oamenii”. .. Maria Pop Timaru a studiat Sculptura la Universitatea Națională de Arte din București, arediplomă de Master si Doctorat în Arte Vizuale şi s-a specializat în ceramică sub îndrumarea Eugeniei Pop
„Ce amprentă de carbon lasă producerea unui burger? Mai este posibilă sustenabilitatea (sau dezvoltarea durabilă, cum i se mai spune) în ziua de azi, fără a recurge la niște transformări structurale radicale în societățile de consum, sau este inevitabil un anume tip de hedonism capitalist care duce la excese, risipă de resurse, poluarea mediului și la alte consecințe cu impact asupra schimbărilor climatice? Pe lângă efectele negative pe care le înglobează, noua paradigmă generată de pandemie și de conflictele politico-economice actuale, însă, pare a avea și părțile ei bune, una dintre ele fiind chiar chestionarea creșterii constante a productivității și a supra-producției. La astfel de reflecții ne invită burger-ii din lucrările Mariei Pop Timaru și ale lui Megan Dominescu, pe de o parte. Pe de altă parte, ceramica glazurată a Mariei Pop Timaru în care straturile suprapuse de ingrediente lucesc apetisant ne duce cu gândul la faimoasele replici cu Big Kahuna sau Royale with Cheese din filmul cult «Pulp Fiction» al lui Tarantino. În același timp, secvența redată cu fir textil de către Megan Dominescu (practica sa artistică se numește «rug hooking») într-o lucrare în care un câine în lesă se îndreaptă vertiginos către un burger, invocă o poftă viscerală de fast food. Ambivalență etică, dar certă delectare estetică!” – Ana Daniela Sultana Galeria Senso este o inițiativă a antreprenoarei Anca Vlad, susținută de Fundația Fildas Art și de farmaciile Catena, prin programul Catena pentru Artă, în calitate de sponsor.
Expoziţia „Notes on a post-consumerist landscape” va rămâne deschisă la Galeria Senso (Calea Victoriei nr. 12C) până pe 13 iulie 2022 şi poate fi vizitată de luni până sâmbătă, între orele 12.00 – 19.00.
Realizator: Oana Georgescu
Editor: Andrei Gheorghiu
Foto: Galeria Senso