Expozitia Grupul celor patru la Muzeul Colectiilor de Arta

Activitatea "Grupului celor patru", format la sfârșitul anului 1925 de artiștii Ștefan Dimitrescu, Nicolae Tonitza, Francisc Șirato și Oscar Han, este prezentată într-o impresionantă expoziție la Muzeul Colecțiilor de Artă. Această expoziție cuprinde aproape 100 de opere emblematice de pictură și sculptură, din patrimoniul Muzeului Național de Artă al României, realizate de cei patru artiști în perioada interbelică.

Expoziția „Grupul celor patru (1925 – 1934): Oscar Han, Ștefan Dimitrescu, Nicolae Tonitza și Francisc Șirato” poate fi vizitată în perioada 9 iulie – 24 septembrie 2023, la Muzeul Colecțiilor de Artă, Calea Victoriei nr. 111.
Expoziția prezintă opera pictorilor Nicolae Tonitza, Ștefan Dimitrescu, Francisc Șirato și a sculptorului Oscar Han începând cu prima expoziție din 1926 în care expun lucrări realizate în perioada 1921 – 1925 și până în anul 1934 când au figurat cu titlul „Grupul celor patru”. Scopul constituirii acestui grup a fost realizarea unor expoziții anuale conform propriilor direcții de expunere, cu accent „pe acordul unitar coloristic” și o prezentare modernă, „fără canoane și reguli”, într-un spațiu adecvat și dedicat operelor de artă. Gruparea s-a dizolvat de la sine o dată cu moartea lui Ștefan Dimitrescu, în anul 1933, iar ultima expoziție a avut loc în martie 1934.


În cadrul expoziției sunt reconstituite segmente din cadrul fiecărei manifestări expoziționale organizate în cadrul grupului. De asemenea, sunt evidențiate lucrările care au stârnit discuții și ecouri încă de atunci, între timp devenind opere de referință care au asigurat locul artiștilor în istoria artei românești moderne. Expoziția conține o prezentare cronologică a grupului și a fiecărui artist în parte precum și informații suplimentare despre o serie de lucrări, în cadrul unor etichete dezvoltate. 
Expoziția este organizată de: Liliana Chiriac, Monica Croitoru-Tonciu, Ilinca Damian.

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.