Monika Paduret – Intre timp, bufnitele

Sala Foisor a Centrului Cultural Palatele Brâncovenesti a gazduit vernisajul expozitiei de desen si ceramica Intre timp, bufnitele semnata de Mόnika Paduret. Aceasta va ramane deschisa pana pe 24 iunie.

Artista, inspirata de amintirile din copilarie

Specializata in picturi pe ceramica, artista originara din Targu Mures este inspirata de subiecte si trairi personale din copilarie si din traditiile din Transilvania, din povestiri romanesti, unguresti, nemtesti si evreiesti. In lucrarile sale (ceramică, grafică, desen) se regasesc bufnite si elefanti, simboluri ale intelepciunii si ale sufletului.

”Daca nu stii, intreaba-ti bufnita, ea sigur va sti”, Anonim

Acesta este motto-ul expozitiei intitulata sugestiv ”Intre timp, bufnitele”. Desi trezesc in noi fascinatie si frica in acelasi timp, artista considera bufnitele personaje de poveste, amuzante si foarte intelepte. De aceea a hotarat sa dedice acestor pasari deopotriva venerate, admirate, temute si vanate, mai multe desene, schite si lucrari din ceramica.
Absolventa a Academiei de Arte din Bucuresti (sectia Ceramica, 1996), Mόnika Paduret foloseste tehnica presarii ceramicii intr-o forma sau tehnica întinderii libere a lutului şi dimensionarea sa, după care este ars intr-un cuptor. Dupa ardere ceramic este pictata, uscata si glazurata, apoi este arsa din nou.

Acest material va este oferit de programul Catena pentru arta.
Realizator: Oana Georgescu
Foto: Oana Georgescu