Mihai Topescu la Galeria Senso

Artistul vizual Mihai Topescu este preocupat in ultimii cinci ani de tema Sacrificiului – Sacrificiul uman, Sacrificiul spiritual sau Sacrificiul artistului. Aceasta tema a evoluat in ultima perioada spre ideea de Speranta, dand nastere unor noi sculpturi impresionante, realizate in bronz, sticla si lemn. In aceasta primavara, avem ocazia sa vedem la Galeria Senso, lucrarile realizate de artist pe aceste doua teme reunite in expozitia De la sacrificiu la speranta.
Expozitia De la sacrificiu la speranta a artistului Mihai Topescu este deschisa la Galeria Senso in perioada 8 martie – 14 aprilie 2017, de luni pana vineri intre orele 11.00 – 18.00 si sambata intre orele 12.00 -18.00.
In deschiderea expozitiei a vorbit de criticul de arta Dr. Doina Pauleanu, Directorul Muzeului de Arta din Constanta:

Ideea Sacrificiului strabate (cu intrupari notabile) opera artistului in ultimii ani. Cocon (cu cifre romane menite sa individualizeze numeric reprezentarea in mirabila suita) se numeste seria care debuteaza printr-o forma pura: oul-simbol initiatic, ipostaza a virtualului, „palat de nunta si cavou” (in viziunea poetului Ion Barbu); cu trimiteri certe la textul biblic (ciclul evoca, laconic si pilduitor, capul Sf. Ioan Botezatorul), unele forme au tipologie brancusiana – Sacrifice, Cocon VII; in acest sens artistul declara, privind inapoi fara manie, dar si fara falsa modestie: „m-am nascut pe acelasi taram si sub acelasi semn stelar ca marele Constantin Brancusi, doar ca la 80 de ani diferenta. Traiesc si creez in spatiul sacru initiat de el in orasul meu natal, Targu Jiu. Spiritul sau m-a calauzit ca o lumina in viata, insa nu mi-a influentat arta. Nu pot decat sa fiu fericit ca Brancusi nu a descoperit sticla ca forma de expresie.
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras
Foto: Cristina Ardelean