Marius Burhan – Ideologii ale prezentului

Artistul vizual Marius Burhan prezinta publicului o noua serie de lucrari in care vorbeste despre istoria conflictului, despre razboi si violenta. Lucrarile sunt reunite in expozitia intitulata Ideologii ale prezentului, care este deschisa in perioada 1 - 20 iulie 2017 la Muzeul Brailei Carol I, din Piata Traian nr. 3, Braila.
Expozitia de pictura si instalatie dedicata de Marius Burhan realitatii atat de actuale a violentei, ca aspect fundamental al razboiului cu formele lui clasice si metastazierea sa in terorism, porneste de la convingerea ca razboiul modern si actual nu au caracter spontan, ci sunt rezultatul unor strategii de ansamblu ale conflictului între civilizatii diferite si scopuri similare a caror brutalitate concreta si lscomie nesabuita sunt travestite in ideologii sofisticate, bazate pe seturi de principii antagonice. La nivelul reprezentarii, lucrarile realizeaza atmosfera presanta de haos, de distrugere prin violenta miscarii maselor informale de culoare, in relatii violente, cu intrepatrunderi fluide, context in care se disting forme reziduale de cladiri si figuri de soldati, si resturi agresive de instrumentar razboinic. Actuala expozitie face parte dintr-un ciclu mai amplu dedicat violentei, geografiei si resorturilor sale. (Alexandra Titu, critic de arta)
Marius Burhan este artist vizual, curator, profesor de arte plastice si autor de cercetari in domeniul vizual. Este Doctor in Arte Plastice si Decorative, iar din 2005 este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania. Din 1996 si-a inceput activitatea expozitionala realizand pana in prezent 32 de expozitii personale nationale si internationale in Bucuresti, Craiova, Timisoara, Galati, Roma si Venetia.
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizatori: Bogdana Contras, Oana Georgescu