Lansarea biografiei sopranei Hariclea Darclée de Rene Seghers

Pe 29 mai 2023, la Banca Naţională a României, a avut loc lansarea biografiei sopranei Hariclea Darclée scrisă de filosoful olandez René Seghers. Timp de 22 de ani, autorul olandez a cercetat cu pasiune și entuziasm, viața și cariera româncei Hariclea Darclée, născută în anul 1860, la Brăila.

La lansarea volumului în București, autorul a mărturisit că a scris această carte din apreciere pentru marea soprană, pe care o consideră “ultima dintre marii creatori, o divă care a inspirat compunerea operelor vremii sale”. Albumul absolut impresionant “are peste 200 de fotografii, toate restaurate și colorate digital din originalele alb-negru și descrie în mare detaliu, întreaga ei viață până la sfârșitul amar” povestește René Seghers.

Anthony van der Heijden, cel care a susținut apariția biografiei, spune despre Hariclea Darclée că era “cea mai importantă divă a timpurilor ei și cea mai importantă cântăreață de origine română care a trăit până atunci. Viața și cariera ei uimitoare depun mărturie pentru gloria culturii muzicale românești, care este foarte specială pentru mine deoarece și eu sunt un pasionat iubitor de operă.”

Compozitorii români Grigore Ventura, Eugen Ceaur Aslan și Alexis Catargi, i-au dedicat în epocă sopranei Hariclea Darclée, câteva compoziții, care au fost interpretate la lansarea biografie de sopranele Mădălina Barbu și Barbara Schilstra, acompaniate la pian de Liana Mareş.

Acest material vă este oferit de Programul Catena pentru Artă.