Expozitia Sarbatoarea – iesire din Timp

In perioada Craciunului, galeria Romana organizeaza o expozitie de pictura si sculptura in care regasim multe intrebari asupra timpului sacru circular, dar si posibilitatea unui nou inceput. Expozitia "Sarbatoarea – iesire din Timp" este deschisa la Galeria Romana in perioada 3 decembrie 2021 – 30 ianuarie 2022.

“Craciunul – Calendarul Sarbatorilor care opresc curgerea timpului real si ne permit iesirea in afara lui” spune artistul Ion GRIGORESCU.

O expozitie plina de simboluri, al carei fir unitar este Timpul. Existenta in timp, dar, totodata, in afara lui. Arta va fi intotdeauna liantul ce leaga traditia de modernitate, vechiul se actualizeaza si devine contemporan, Timpul isi pierde conotatia cronologica si functia de masura.

Galeria Romana devine un spatiu in care existenta se desfasoara in afara Timpului si a Istoriei. Privitorul este “incercat” in a experimenta fericirea, libertatea, lipsa de constrangeri si eliberarea de frica. Pe simeze galeriei se regasesc lucrari in care apar simboluri primordiale: painea, crucea, mielul, chipul, lumina divina, stalpnicii.

“Imaginile, simbolurile, miturile nu sint creatii arbitrare ale psihicului; ele răspund unei necesitati si indeplinesc o functie: dezvaluirea celor mai secrete modalitati ale fiintei. Ca urmare, studierea lor ne ingaduie sa cunoastem mai bine omul, “omul pur si simplu”, care n-a fost inca afectat de conditiile istorice. Fiecare fiinta istorica poarta in sine o mare parte a umanitati de dinainte de Istorie.” – Mircea Eliade

Artistii expozanti sunt: Silvia RADU, Militza SION, Ruxandra GRIGORESCU, Svetlana MIHAILESCU, Nora BLAJ, Grupul Prolog, Vasile GORDUZ, Petru LUCACI, Laurentiu MOGOSANU, George HRISTEA, Gabriel OBREJA, Andrei ROSETTI, Bogdan VLADUTA, Paul TIMOFEI, Marius PANDELE, Marin Mihai HOREA.

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras