Ion Anghel – Retroactiv

Anul 2022 incepe inedit la Galeria Senso cu expozitia "Retroactiv", in care Ion Anghel ne provoaca sa descoperim o noua fata a picturii. Artist vizual, curator, lector universitar la catedra de Pictura a Universitatii de Arte din Bucuresti, membru UAP, Ion Anghel da picturii o noua perspectiva.

Avand-o curator pe Ana Daniela Sultana, expozitia cu titlul „Retroactiv” marcheaza inceputul unei noi serii de proiecte propuse de Ana Stefania Andronic (BUZU), directorul artistic al Galeriei Senso. Expozitia "Retroactiv" a artistului vizual Ion Anghel este deschisa la Galeria Senso in perioada 12 ianuarie – 12 februarie 2022.

„Retroactiv – cea de-a doua personala semnata de Ion Anghel la Galeria Senso – deschide programul expozitional 2022 al galeriei si reuneste cele mai recente lucrari ale artistului, lucrari care, in ciuda noutatii lor, fac trimitere, asa cum de altfel semnaleaza si titlul, la o apetenta catre trecutul recent. Imbinand pictura, sculptura, colaj si asamblaj, selectia expozitionala indica, pe de o parte, in mod asumat (si recurent, daca ne gandim la o alta expozitie personala a sa din 2013, de la Muzeu Taranului Roman) un stil profund influentat de Arte Povera, iar pe de alta parte releva chiar relatia pe care Ion Anghel o are cu obiectele pe care le colectioneaza si pe care le integreaza in lucrarile sale. Aceste elemente aparent banale au, fiecare in parte, o poveste proprie, un destin aparte, la care artistul adauga noi intelesuri si valente, prin juxtapuneri surprinzatoare, pline de substanta. Astfel, amprenta demersului auctorial la Ion Anghel nu vine doar din nevoia de inovare, ci si din asumarea specificitatii pe care practica sa artistica o presupune, fiind situata la confluenta mai multor straturi. Spiritul pedagogic se suprapune actului creatiei, rolul de artist interfereaza cu cel de curator sau cu cel de colectionar, asemeni modului in care Ion Anghel intervine cu tuse de culoare peste asamblaje sau cu material textil peste colaje.” (Ana Daniela Sultana, curator expozitie)

„S-au adunat multe acareturi in preajma mea si a sosit timpul curateniei. Cu multa sarguinta am strans in jurul meu tot ceea ce credeam ca imi foloseste si asemenea unei batrane nebune m-am inconjurat de lucruri care ma ingroapa. Desigur ca nu imi blamez trecutul si ii vad rostul insa consider ca din cand in cand o lupta poate avea rol de curatire. Este ca si cum as scutura pomul plin de roade. Nu toate vor cadea ci doar cele coapte… sau putrede. Urmeaza sa fac din cele bune un deliciu si din cele stricate un viciu. Asadar, iata cum se prezinta gandurile mele care au prins forma in lucrarile mele.” (Ion Anghel, artist vizual)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras