Ioan Aurel Muresan – Semnele zidului

Puteti sa vedeti in premiera la Galeria Jecza din Timisoara, picturile realizate de artistul Ioan Aurel Muresan in perioada comunista, intre anii 1985-1989. Artistul, care s-a afirmat in anii 80, a transpus pe panzele prezentate in expozitia "Semnele zidului", toata suferinta si disperarea romanilor din acele vremuri.

In contextul sarbatoresc al deschiderii anului de Capitala Europeana a Culturii, ciclul de lucrarii “Semnele zidului” reprezinta un memento asupra acelui timp dramatic pe care Timisoara l-a traversat. Expozitia “Semnele zidului” este deschisa la Galeria Jecza in perioada 15 februarie – 15 aprilie 2023.
Expuse in spatiul redeschis cu acest prilej, lucrarile artistului optzecist exploreaza pictura din unghiul materist al unui neo-expresionism marcat de fervoare salbateca si de forta unui gestualism sumbru.
Materiale brutaliste – tesatura din canepa, bucati colate din lemn, insertii de metal, un tip de iconicitate ce apare recurent in intreaga serie – tigve atarnate, cranii abia schitate, departe de canonul artistic al reprezentarilor traditionale.
Pe toate panzele apare o mica placa din metal cu semnul unei scarite, asemeni insemnelor de pe crucifixurile ce marcheaza raspantia de drumuri. Dupa mai bine de 35 de ani, suferinta e adusa la vedere, exorcizata de raul ce l-a produs.


Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.