Cartea În fiecare arbore cântă o vioară posibilă

Cartea "În fiecare arbore cântă o vioară posibilă" - Mitropolitul Bartolomeu prin ochii tinerilor, prezintă picturile elevilor de la Colegiu Naţional "Gheorghe Şincai" din Cluj-Napoca. Coordonaţi de profesoarele Manuela Botiş şi Uliana Jurcan, aceşti elevi au realizat minunate imagini pornind de la cuvintele scrise de Mitropolitul Bartolomeu Anania în cartea "Străinii din Kipukua".

Acest volum începe cu gândurile Mitropolitului Bartolomeu: “O binefacere se poate revărsa oricând asupra binefăcătorului, chiar şi aici, pe pământ.” Şi se închide cu un alt citat din volumul “De dincolo de ape” de Valeriu Anania: “Cred în scânteia divină a omului şi în capacitatea lui de a înfrânge răul din lume, cred în frumuseţea, bunătatea şi adevărul său, în putinţa lui de a se depăşi până la jertfă şi sfinţenie, cred în libertatea, în forţa creatoare, în iubirea, lacrima şi bucuriile lui. Cred în vigoarea şi trăinicia neamului meu, în ascendentul său spiritual asupra istoriei, cred într-o pace finală a omenirii. Mai cred în omenia lui Dumnezeu şi în talentul greierilor de a-mi inspira duioşii natale.”


“S-au scris şi se vor mai scrie multe cărţi despre Înaltpreasfinţia Sa, de reprezentanţi ai elitei româneşti, dar acest album este prima carte realizată de elevii unei şcoli din România, reprezentanţii viitoarei elite a acestei ţări. Este o oază de pace, bucurie, generozitate şi de speranţă, în lumea în care trăim azi, este ca un pahar de apă rece de izvor pentru sufletele însetate, este ca sunetul unui clopoţel de cristal care acompaniază viorile inimilor lor.” (Prof. Dr. Manuela Botis)


“Din iubirea pentru aproapele, din iubirea pentru artă (căci nimic nu e mai presus ca iubirea), s-a născut acest album, care îşi doreşte sporirea talentului, încurajarea elevilor, educarea întru ajutorarea celor mai puţin norocoşi, susţinerea unor cauze nobile şi, nu în ultimul rând, crearea unei amintiri colective.” (Prof. Dr. Uliana Jurcan)

Acest material vă este oferit prin Programul Catena pentru Artă.