Inaltare, o expozitie semnata Maria Cioata

Galeria Galateea va invita, intre 11.03 si 08.04.2015, sa vizitati expozitia de mare sensibilitate semnata Maria Cioata si curatoriata de criticul de arta Mihai Plamadeala.

Metafore suspendate, intre gol si plin

Asa cum subliniaza curatorul expozitiei, Mihai Plamadeala, limbajul plastic al artistei se intrepatrunde in mod fericit cu cel metaforic. Materialitatea ceramicii, fie ea lut ars sau portelan, cunoaste in munca artistei forme deschise, elansate, dar si ritmuri complexe.
In creatia artistei, relatiile dintre ambiental si sculptural, chiar monumental, sunt multivalente. Numitor comun si totodată liant intre posibilele incadrari este discretia, convertita 100% in rafinament. Lucrarile propuse, dincolo de faptul de a fi deopotrivăa friabile si puternice, au calitatea de a face spatiul sa traiasca, totul prin mijloace estetice implicite. Zborul si inaltarea, repere ale proiectului expozitional, demonstreaza, fara ca acest fapt sa fie o miza, ca intre idee si materializarea sa totul este logic si firesc pentru Maria Cioata.

Cand ceramica se intalneste cu sunetul

Lucrarile, care formeaza o complexa instalatie, au fost create special in ideea de a produce sunete. Siluetele de toaca evocate in lucrari, dar si aripile de ingeri, care parca isi scuturau penele, suspensiile pe fire, care te duceau cu gandul la niste harpe celeste, asteptau ca muzica sa se nasca.
Cu ocazia vernisajului, compozitoarea Irinel Anghel a sustinut un performance prin care gestul, muzica, lumina si ceramica au constituit un inedit capitol multimedia. Sub ochii numerosului public prezent in galerie, lucrarile au dat senzatia ca se multiplica si se dezvolta in forme noi, umpland spatiul si demonstand, din nou si din nou, puterea de transfigurare si transcendere a artei.
Acest material este realizat prin Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Ema Nicola.