Inainte sa vizitam expozitia artistului vizual Mircia Dumitrescu deschisa in aceasta toamna la Muzeul National de Arta al Romaniei, am fost invitati sa pasim in atelierul sau aflat in cladirea Muzeului National al Literaturii Romane. Grafician, pictor si sculptor, Mircia Dumitrescu este un creator neobosit, portretizand de-a lungul anilor numerosi scriitori.
"Prietenia a devenit, in lumea artelor romanesti actuale, fragila si circumstantiala. Mircia Dumitrescu este din acest punct de vedere un personaj atipic. Mi se pare atipic si prin ceea ce face si prin modul lui de a fi. Este un model de scoala veche de pretuit, cu atat mai mult, in vremuri schimbatoare si revizioniste. Uneori mai agitat, alteori foarte matur, el sparge traditia balcanica condusa cum se stie dupa principiul ca ceea ce poti face azi si maine este bine sa amani pentru poimaine, iar poimaine nu se mai poate si, chiar daca se mai poate, nu ne mai trebuie.
Mircia Dumitrescu nu urmeaza aceasta traditie, care la noi a dat oameni care si-au pus geniul in discursul boemei si-au ratat de multe ori opera propriu-zisa. Este si el, prin modul lui prietenesc de a fi si prin vocatia lui de a socializa – cum se spune azi in limbajul publicisticii noastre -, un boem care lucreaza cu ravna si talent, isi face opera, de multe ori, pe tacute. Si trebuie spus ca o face bine, foarte bine." (Eugen Simion, critic si istoric literar)
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras