In atelierul artistului Alexandru Miclos

Alexandru Miclos este un artist plurivalent, care se exprima in diverse medii - de la instalatii tridimensionale cu sunet si lumina, la arta video sau pictura. Ii place sa combine mediile traditionale cu tehnologia avansata si zona organica cu cea mecanica.

Pentru instalatiile sale, se foloseste de cunostintele sale despre mecanica si electronica. De mic copil, ii placea sa stie cum sunt facute obiectele electronice, pe care si acum le desface si le reformeaza in altceva. Creeaza astfel instalatii care se misca, care se transforma in fata publicului si emotioneaza privitorul.
Marturiseste ca-l inspira tot ce-l inconjoara, din drumetiile pe care le face, din jocurile video, din filme, mituri sau situatii politice. Doreste sa genereze o reactie in ceilalti si cauta mereu cai de comunicare cu publicul.

Despre instalatiile sale realizate din materiale ce par organice, animalice, insoțite de led-uri, lasere, pungi cu aer, Alexandru Miclos spune ca:
"Adaugate in proportii adecvate in creuzetul laboratorului de creatie, componentele au avut toate sansele sa dea la iveala acesti ”frankensteini” care numai in aparenta ne ofera totusi siguranta linistitoare ca asa ceva nu exista inca, doar transmit apropo-uri spre chirurgiile „estetice”, protezele, implanturile “omul cyborg” si pana la gadget-uri si pastile de slabit voluntar. Daca vom cupla toate aceste exemple la un terminal de vizualizare – smartphone, tableta, laptop, tot atatea excrescente inseparabile ale omului contemporan – vom avea drept rezultat un portret robot al umanului nu departe de „pufoseniile” ingenui expuse."
"Incerc sa ma consider un realist, nevoit sa-si exprime in metafore vizuale ceea ce ni se intampla deja." marturiseste artistul Alexandru Miclos.

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras