Genio Gallico – Ceasuri franceze din muzeele romanesti

Expozitia temporara Genio Gallico. Ceasuri istorice franceze din colectii muzeale romanesti prezinta ceasuri de buzunar, pendule, ceasuri de semineu franceze din secolele XVIII-XIX. Expozitia este deschisa la Muzeul National de Istorie a Romaniei pana pe 31 august 2014.

Expozitie de ceasuri istorice franceze la Muzeul de Istorie

Expozitia Genio Gallico. Ceasuri istorice franceze din colectii muzeale romanesti este realizata de Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR), sub patronajul Ministerului Culturii, in colaborare cu Muzeul National Peles, Muzeul National Cotroceni, Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul Ceasului Nicolae Simache, Ploiesti si Muzeul Municipiului Bucuresti.

Expozitia prezinta o selectie de ceasuri exceptionale, deosebite prin rafinamentul lucraturii, a mecanismelor cat si prin materialele folosite, bronz, email, sidef. Numeroase personaje feminine si ingerasi impodobesc superbele ceasuri de masa sau pendule. Ceasurile prezentate in expozitie au apartinut nobilimii romanesti si au reusit sa supravietuiasca istoriei Romaniei cu toate schimbarile ei.

Ceasuri franceze din secolele XVIII-XIX

In deschidere au vorbit despre importanta ceasornicarilor francezi la dezvoltarea acestei industrii de ceasuri, Excelenta Sa, Domnul Francois Saint-Paul, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Frantei in Romania si Domnul dr. Ernest Oberlander-Tarnoveanu, Director general al Muzeului National de Istorie a Romaniei.

In expozitia dedicata geniului orologeriei franceze puteti admira piese din secolele XVIII-XIX, semnate de importanti ceasornicari francezi: Abraham-Louis Breguet, Julien Le Roy, Charles Oudin, s.a.

Industria de ceasuri din Franta se deosebeste de celelalte prin rafinamentul si finetea decoratiilor, mesterii francezi fiind adevarati artisti. Ei sunt foarte creativi, cu o fantezie foarte bogata, iar ceasurile realizate de ei sunt adevarate opere de arta.

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru arta.
Realizator: Oana Georgescu
Bogdana Contras
Foto: Oana Georgescu