Freatic 3 – expozitie eseu de Sorin Dumitrescu

Freatic 3 este o expozitie-eseu asupra vizualului freatic, o expozitie conceputa de pictorul Sorin Dumitrescu, cu lucrari din patrimoniul Fundatiei Anastasia. Expozitia este deschisa in perioada 4 - 26 aprilie 2019 in sala de expozitii a Institutului de Arhitectura Ion Mincu din Bucuresti.

Expozitia prezinta lucrari de Horia Bernea, Florin Ciubotaru, Anastasia Dumitrescu, Sorin Dumitrescu, Paul Gherasim, Vasile Gorduz, Ion Grigorescu, Peter Jacobi, Ilona Lovas, Valeriu Mladin, Ion Lucian Murnu, Sorin Neamtu, Dan Palade, Dorin Stefan, Adrian Sustea, Aurel Vlad.

Am numit aceasta pletora de imagini – pe care mi-a placut si mi-a convenit s-o prezint mai intai profesorilor si studentilor arhitecti ai uneia din cele mai notorii si mai temerare universitati ale Romaniei – o expozitie-eseu, fiindca in mod real este o incercare, poate chiar prima, de a determina atentia acestor universitari selecti – si a altora din alte domenii universitare – sa ia primii act de existenta reala si de netagaduit a unui vizual freatic – pana acum ignorata sau necunoscuta – cum este si cel comun tuturor imaginilor expuse, dar perfect pliat pe exigentele fiecaruia.

In mod evident Gandul si nu ideea produce vizualul freatic aflat la temelia vizualului operei de arta. Iar comparat cu ideea, gandul nu este rational si n-are nimic de-a face cu ratiunea.

Gandul este entuziasm venit din afara lumii create.

Asa cum exprima si numele, entuziasm inseamna a fi in Dumnezeu, iar a fi in Dumnezeu este un mod si un dar urias, de a impartasi cu El creativitatea, de a-i fi partas cu propria-ti creativitate, indumnezeita prin puterea gandului, la creativitatea Lui. Asa se recomanda, si s-ar cuveni sa se recomande orice imagine avand la temelia ei vizualul freatic, iar acesta asezat in lucrare prin puterea gandului extramundan. (Sorin Dumitrescu, aprilie 2019)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras