Expozitie Retrospectiva Eva Cerbu

In memoria artistei Eva Cerbu (1924 – 2008) s-a deschis la Muzeul Taranului Roman o minunata expozitie retrospectiva care prezinta lucrarile de grafica si pictura realizate de artista de-a lungul vietii, si albumul Eva CERBU – monografie, publicat la Editura UNARTE si Editura ARGO, realizat de criticul de arta Adrian Buga. De asemenea expozitia cuprinde piese vestimentare imprimate cu lucrarile artistei Eva Cerbu. Inca din 1970, Eva Cerbu isi dorea sa imprime tesaturi, iar dupa 46 de ani, aceasta dorinta s-a materializat prin realizarea colectiei CARUSEL de catre designerul Andreea Buga.
Expozitia este organizata de curatorul Adrian Buga si ARGO Art Consulting, si poate fi vizitata pana pe 17 iulie 2016.
Despre satul romanesc si lumea circului in lucrarile de grafica semnate Eva Cerbu
Merita colectionate lucrarile Evei, sunt lucrari facute cu mainile ei. Maini ale caror linii, odata deslusite, ar fi fost o alta amprenta de gravura care sa imprime povestea vietii ei: drumul spre locul unde s-a nascut, spre copilarie, cu clasele primare si persecutiile etnice, anii grei ai razboiului, Scoala Maxy, apoi perioada comunismului cu impactul realismului socialist, calatoriile in tara, prietenii, expozitiile si munca in atelier, urmata de perioada de dupa 1989, vizita Reginei Ana a Romaniei, pana la boala cruda.

Una dintre lucrarile care ii poarta nobletea simpla este Arlechin – Jongler, daruita Reginei Ana a Romaniei in timpul unei vizite in atelierul acesteia. Un arlechin pestrit, jongler cu mingi pe sarma, oferit in amintirea timpurilor medievale in care saltimbancii aduceau un mic zambet regilor si reginelor; uitase ca mainile nu o mai ascultau si a dorit sa scrie o dedicatie – a durat aproape o ora, dar a reusit, si orologiul arlechinului a fost pornit special pentru noi de Eva Cerbu. (Adrian Buga, curatorul expozitiei)
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras