Protest constructiv II

Ana-Zoe Pop, Valentina Drutu, Marin Gherasim
Multi dintre plasticienii importanti ai artei contemporane romanesti nu sunt inclusi in colectia Muzeului National de Arta Contemporana. Lucrarile prezentate ilustreaza aceasta lacuna.

Ana-Zoe Pop

Sculptor, grafician, artist video, Ana Zoe Pop este un artist complet si complex. Aproape doctor in sculptura, artista isi imparte cariera intre lucrul in atelier si munca de muzeograf la Muzeul National de Arta al Romaniei.
Lumea Anei Zoe Pop ia nastere din intelegerea raporturilor umane, bazate intotdeauna pe ideea de cuplu. Intr-un fel similar ea gandeste si lumea simbolurilor cu care opereaza. Fiecare dintre elementele ce apar in lucrari se reflecta, semnifica privirea in oglinda, ele isi gasesc intotdeauna pandantul, alcatuind perechi ce isi iau „locul” in forme geometrice regulate, bine inchegate. Patratul si cercul, mai rar dreptunghiul, reprezinta in sculptura ei lumea formelor asezate, stabile, un fel de locas imaginar al spatiului in care ne asezam.

Valentina Drutu

Realizate in tehnici diferite, intr-o cromatica calda, ingerii Valentinei Drutu reusesc sa aiba intr-o interpretare personala rafinament si pretiozitate indiferent de tehnicile abordate.

Marin Gherasim

“Pictez pentru ca am ceva de spus si, mai ales, de aparat”.

„In anii cand la noi se distrugeau biserici, pana in 1989, eu le construiam in chip simbolic in picturile mele. Tema constructiei si a deconstructiei, a reconstructiei, a devenit cu timpul tema centrala a picturii mele…Pictura este un gest de marturisire.”

„Imaginile mele din ultimii treizeci de ani sunt borne ale unui Drum de edificare, de inãltare, o incercare de pãtrundere a acestui mare mister care ne inconjoarã, de apropiere de Cel ce S-a jertfit pe sine pentru salvarea noastrã, pentru mantuirea noastrã.” (Marin Gherasim)