Expozitie de vesminte, podoabe sasesti si reprezentarile acestora in pictura

Muzeul National Cotroceni, in colaborare cu Muzeului National Brukenthal, invita publicul la o incursiune in secolele XVII - XIX, in perioada 6 martie - 10 mai 2015.

O expozitie de exceptie

Obiectele de vestimentatie, accesoriile, piesele de podoaba, tablourile expuse, ilustreaza rafinamentul si eleganta costumului sasesc, ca un semn al dezvoltarii economice la care ajunsesera sasii din Transilvania, acum mai bine de doua secole.

Expozitia cuprinde un numar de 100 de obiecte din secolele XVII – XIX, din colectia Muzeului National Brukenthal: costume sasesti, accesorii vestimentare (plastroane, caciuli barbatesti, borten – cilindrul de catifea purtat de fete pe cap, scufii, pantofi, cizme, posete, evantaie, umbrelute), pungi pentru bani, pungute pentru tutun, port-tigarete, tabachere, carnete de bal, podoabe (casete pentru bijuterii, brose, paftale si paftale de piept sau Heftel din argint aurit si argint, cingatori, cercei, inele, bratari, coliere, pandantive din argint aurit si argint, cu pietre pretioase si semipretioase, nasturi si copci din argint, ace de voal).

Identitate prin costum

Vestimentatia patriciatului sasesc din secolele XVII – XIX, cu componentele sale proprii si influentele europene, cu podoabele elegante dezvaluie publicului o perspectiva inedita asupra esentei civilizatiei sasesti din Transilvania. Pot fi vazute reprezentari si costume ale primarilor si ale sotiilor lor, dar si ale reprezentantilor breslelor, cu totii respectand un regulament vestimentar, gradat in functie de nivelul economic si social la care se aflau respectivele persoane.

In expozitie figureaza si 20 de tablouri din Galeria de Arta Romaneasca a Muzeului National Brukenthal, care asigura legatura intre costum, accesoriile vestimentare si podoabe. Tablourile reprezinta portrete de epoca ale patriciatului sasesc, constituind un important capitol de arta transilvaneana.

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator Ema Nicola.