Expozitia Nicolae Grigorescu – Muzeul National Cotroceni

Prin expozitia „Despre trainicia lucrurilor pamantesti“ - Nicolae Grigorescu, Muzeul National Cotroceni readuce in atentia publicului creatia marelui pictor Nicolae Grigorescu (1838-1907), fondatorul picturii moderne romanesti.

Expozitia este rodul fructuoasei colaborari dintre Muzeul National Cotroceni si prestigiosul Muzeu de Arta din Craiova, reflectand totodata si conceptul mobilitatii patrimoniului intermuzeal. Aflat intr-un amplu proces de restaurare, Muzeul de Arta Craiova a oferit cu generozitate Muzeului National Cotroceni, spre expunere, colectia Nicolae Grigorescu, pentru a putea fi astfel admirata de catre publicul bucurestean.
Directorul muzeului, domnul Florin Rogneanu, a adus detalii pretioase legate de opera lui Grigorescu.

In ceea ce priveste tematica abordata de Nicolae Grigorescu in lucrarile sale – peisajul, portretul, imaginea taranului roman, carele cu boi, pictura istorica – toate aceste subiecte se regasesc in cadrul expozitiei, prin lucrari de o mare valoare patrimoniala. Peisajul este genul pe care artistul l-a pus in centrul activitatii sale, concepandu-l altfel, prin transformarea peisajului dintr-un decor conventional si lipsit de viata, intr-un echivalent poetic al motivului in fata caruia artistul vibra sincer.

Portretele lui Grigorescu dovedesc un exceptional talent in transpunerea psihologiei individuale si sociale a modelelor sale, iar imaginea taranului roman este foarte sugestiva, viabila si in ultima instanta plina de autenticitate.

Despre marele clasic al picturii romanesti, Henri Focillon (istoric si critic de arta francez) spunea: „Nicolae Grigorescu este roman cu tot sufletul si in toata opera sa… Prietenia cu artistii francezi nu a reusit sa-l smulga meditatiei romanesti… El este roman prin sentiment, prin lirismul fin, prin simpatia pe care o pune in pictura, in alegerea motivelor de o melancolica intindere sau de o intimitate visatoare, prin ceea ce are tandru si spiritual in maniera sa“