Maiastra program cultural initiat de Galateca in urma cu 8 ani, bazat pe reinterpretarea simbolurilor identitare, cu o componenta puternica a energiei metafizice a pasarii Maiastra, propune in acest an o noua perspectiva, si invita 15 artiste si artisti sa refaca dialogul personal cu prezente feminine, femei importante de care ne este dor sau pe care le-au (re)descoperit.
Expozitia "Maiastra. EA – exercitii afective" este deschisa la galeria Galateca in perioada 24 iunie – 22 august 2020. Curatoare sunt Anca Boeriu si Andreea Sandu.
Treisprezece dintre artistele Sororitatii LOCOMOTIVE: Elena Andrei, Beatrice Anghelache, Anca Boeriu, Angela Bontas, Ana Chiorean, Raluca Ilaria Demetrescu, Cristina Iacob, Lumi Mihai, Magdalena Pelmus, Mirela Traistaru, Em Sun, Nona Serbanescu, Sabina Ulubeanu si artistii Alec Vianu si Mircea Florian au raspuns propunerii galeriei si au facut un exercitiu afectiv pentru EA. Tehnica de lucru a pornit de la cadrul fotografic, prezentat per-se sau dezvoltat prin mijloace digitale sau prin interventie directa pe print, colaj, tehnica mixta.
Sororitatea artistica Locomotive, este o asociere a 14 artiste avand o pozitionare feminista in contextul artei contemporane, care se concentreaza asupra promovarii drepturilor si intereselor artistelor, in general. Diferite ca stiluri creative si ideologii, cu tehnici, metode si abordari de lucru variate, provenind din medii si domenii diverse, aflate in etape diferite ale carierei, artistele sunt unite de principiile progresiste si umaniste.
Sororitatea Locomotive s-a lansat in data de 14 mai 2020, marcand simbolic trecerea de la starea de carantina si izolare (starea de urgenta) la cea de libertate aproximativa (starea de alerta) printr-o manifestare artistica difuzata online si in spatiul public de la fereastra galeriei Atelier 35. Chiar daca s-au constituit oficial ca un grup artistic in primavara anului 2020, sororitatea vine ca o continuare fireasca si isi are radacinile in multiplele colaborari si proiecte realizate impreuna, in diverse formule de catre artistele ce o compun.
Artistul vizual Alec Vianu propune o serie de imagini fotografice, portrete ale unor femei “amazing”. Ca fotograf, Vianu gaseste frumusetea in scenele orasului, in anatomia umana. Locuieste si lucreaza la New York.
Mircea Florian cunoscut ca muzician inca din anii ’70, desfasoara, din aceeasi perioada, intense si semnificative activitati in zona artelor vizuale, sub egida avangardei, intermedialitatii si experimentului. Spiritul sau creator a fost, in tot acest timp, nu doar viu, ci si tinar. Condamnat de destinul pe care l-a ales (sau care l-a ales) sa-si urmeze cu consecventa ideile fara a se repeta, Florian a creat o adevarata nisa la confluenta artelor spectacolului cu artele plastice si muzica.
In paralel cu aceasta expozitie, in spatiul din vitrinele galeriei Galateca, se desfasoara noul concept Inside/Outside, care cuprinde cinci sectiuni:
– Arta video, #contactless art wall – in parteneriat cu George, primul banking inteligent
– Instalatie: Maiastra – concept creat de arhitectul si scenograful Octavian Neculai
– Design: Ronativ – un concept creat de Catalin Nastasoiu
– Artist in focus: Mihaela Tulea, fotografie de teatru – in parteneriat cu Teatrelli, ce continua parteneriatul inceput on-line
– Parteneri in focus: Raid – un concept expozitional in parteneriat cu Centrul Cultural Expo Arte, ce marcheaza si noua colaborare dintre cele doua institutii culturale pana la finele anului.
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras